Projectbeschrijving stadhuis Apeldoorn

///Projectbeschrijving stadhuis Apeldoorn

Verbouwing Stadhuis Apeldoorn: een thuis voor bezoeker en werknemer

Door Jelle Adamse

Stadhuis Apeldoorn

Het stadhuis van Apeldoorn wordt vanaf zomer van 2018 verbouwd. Vijfentwintig jaar na de opening van het stadhuis is groot onderhoud nodig. Bam Bouw en Techniek uit Apeldoorn is na een Europese aanbestedingsprocedure geselecteerd om de verbouwing uit te voeren.

Het stadhuis van Apeldoorn wordt getransformeerd tot ‘Huis van de Stad’. Net als in veel woonhuizen zijn in het stadhuis bepaalde installaties, zoals de centrale verwarming, aan vernieuwing toe. Het klimaatsysteem wordt volledig vernieuwd en het gebouw energiezuiniger gemaakt. Daarnaast wordt het gebouw opnieuw ingericht zodat de dienstverlening kan verbeteren en meer medewerkers in het stadhuis een werkplek krijgen.

Opener uitstraling stadhuis

De ontwerpvraag van de gemeente betreft vooral een opener uitstraling van het stadhuis. Zowel de publieksruimtes als werkomgeving moeten aanvoelen als een thuis. Voor de architecten was het vraagstuk vooral om dit thuisgevoel aan te laten sluiten bij een compacte, efficiënte en daarmee toch bovenal zakelijke werkomgeving.

Om de verbinding tussen de entree van het stadhuis en het Marktplein te versterken heeft Hans Ruijssenaars, de architect van het huidige stadhuis, een grote overhangende luifel. Ruijssenaars heeft zich daarnaast in de ontwerpopgave gericht op de verduurzaming van het gebouw, de uitwerking van een integraal plan voor de brandveiligheid en het inpassen van een klimaatconcept.

De luie trappen van de entree gaan boven over in een bordes waar gasten van het nieuwe marktcafé terecht kunnen voor een kop koffie of lunch. Achter de transparante gevel naast het café heeft interieurarchitect Ellen Schild van Studio Groen+Schild een nieuwe vide ontworpen die de drie publieke lagen met elkaar verbindt. In het Huis van de Stad is geen receptiebalie meer aanwezig. Gastvrouwen en –heren staan klaar voor ontvangst. Buiten het publieksgedeelte komen activiteitgerichte werkplekken.

De architecten hebben in het ontwerpproces nauw samengewerkt met installatieadviseur Dijkoraad. Hierdoor zijn veel duurzame maatregelen in het ontwerp opgenomen. Op het dak komen zonnepanelen, en het gebouw wordt uitgerust met smart-building technologie die bijvoorbeeld het klimaatsysteem regelt op basis van aanwezigheidsdetectie. Tevens wordt gekeken naar het hergebruiken van gedemonteerde gebouwonderdelen.

De verbouwing, die zo’n 27,8 miljoen euro kost, start in de zomer van 2018. In januari 2020 moet het Huis van de Stad een feit zijn.

2017-12-22T13:55:43+00:00 22 december, 2017|Trending Projecten|