Trending project 505934: gemeentewerf Apeldoorn

///Trending project 505934: gemeentewerf Apeldoorn

Een gemeentewerf die zijn gelijke niet kent

Download gratis de projectinformatie, inclusief marktpartijen en contactpersonen

gemeentewerf apeldoorn

Door: Jelle Adamse

De dienst Beheer en Onderhoud krijgt in Apeldoorn-Noord volgend jaar een nieuwe gemeentewerf. De werf is volgens de commissie ruimtelijke kwaliteit een voorbeeld voor andere gemeenten. Niet alleen het ontwerp zelf, maar ook de duurzaamheid en functionaliteit van het gebouw krijgen lovende kritieken.

Op 5 oktober jongstleden presenteerde de gemeente het ontwerp van het ‘Werkgebouw Noord’. Het is afkomstig van de hand van Mies Architectuur en Courage Architecten. Deze bureaus ontwierpen enkele jaren geleden ook al het Werkgebouw Zuid voor het zuidelijke deel van Apeldoorn. Ook dit gebouw kreeg positieve kritieken.

Bij het ontwerp van Werkgebouw Noord is zeker gekeken naar de grote broer in Zuid. Zo vallen de grote ramen en het overhellende dakvlak op. De strooizoutsilo’s zijn geïntegreerd in dit dakvlak en qua kleur afgestemd met het kantoorgedeelte. Het pand krijgt daardoor een harmonieuze, maar toch ook stoere uitstraling.

Duurzame ambitie gemeente

Duurzaamheid is een centraal thema in het nieuwe werkgebouw en in Apeldoorn. De gemeente is actief bezig met het verduurzamen van het eigen vastgoed. “Apeldoorn heeft de ambitie om op termijn energieneutraal te zijn. Naast energiebesparing zal hiervoor ook veel energie lokaal en duurzaam moeten worden opgewekt” aldus wethouder Mark Sandmann. In 2016 zijn hiervoor al twintig gymzalen duurzaam gerenoveerd.

De duurzame ambitie komt ook terug in het ontwerp van het werkgebouw. Boven op het gebouw komt een grote overkapping die vol wordt gelegd met zonnepanelen. Dit zonnedak voldoet in de stroombehoefte van de werf en gaat ook energie leveren aan andere (gemeentelijke) gebouwen. Daarnaast meldt de gemeente dat er zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Zo worden betonresten van het oude politiekantoor hergebruikt in het nieuwe werkgebouw.

Bouw start in 2018

In de nieuwe gemeentewerf zullen de functie ‘werf’ en ‘gladheidsbestrijding’ gecombineerd worden. De nieuwe locatie ligt wat betreft aanrijtijd gunstiger, zodat de strooiteams sneller op pad kunnen. De bouw start begin 2018. Voor het eind van het jaar moet het pand opgeleverd worden.

 

<<Lees ook: Trending project: distributiecentrum Tilburg>>
<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>

2017-11-03T09:19:40+00:00 3 november, 2017|Redactie, Trending Projecten|

Strategisch bouwen aan beter
renderende projecten en relaties?

Volg het gratis webinar op 28 juni
Meld je aan