Column: Een blik op de toekomst

//Column: Een blik op de toekomst
Door: Jelle Adamse

De U.J. Klarenstraat ligt in Amsterdam in de wijk Slotervaart. Het is, vanuit het perspectief van de bouwsector, een van de belangrijkste Amsterdamse straten van de laatste honderd jaar. De Klarenstraat loopt namelijk continu op de troepen vooruit.

Oorsprong Klarenstraat

De geschiedenis van de Klarenstraat begint bij Cornelis van Eesteren. Van Eesteren is een van de grootste stedenbouwkundigen van de twintigste eeuw. Hij is o.a. de geestelijk vader van Lelystad en – een van de – ontwerpers van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP). Op basis van dit plan werden o.a. de wijken Geuzenveld, Slotervaart, Osdorp, Slotermeer en Buitenveldert aangelegd. Het verdubbelde de omvang van Amsterdam.

Naast een uitmuntend stedenbouwkundige was Van Eesteren bovenal een vernieuwer die openstond voor nieuwe culturele, technische en maatschappelijke vernieuwingen. Licht, lucht en ruimte kenmerkte het AUP. Een enorme stap voorwaarts in een tijd waarin wijken als de Pijp en de Jordaan nog in bouwvallige staat verkeerden.

Op basis van het AUP van Van Eesteren werd in 1956 de portiekflat aan de Klarenstraat gebouwd. Architect van de flat was Ernest Groosman. Hij is niet zo bekend als Van Eesteren, maar minstens zo vooruitstrevend. Groosman is een wederopbouw-architect en heeft met zijn bureau vele tienduizenden portiekwoningen ontworpen in wijken als Rotterdam Zuid en Amsterdam Nieuw West. Hij omarmde nieuwe prefab-bouwmethoden en zag de noodzaak van de kwantiteit van woningbouw in de wederopbouwperiode.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Veel flats uit de wederopbouwperiode zijn de afgelopen jaren gesloopt. De Klarenstraat echter niet. Als enige van zes flats in de wijk, ontsprong de Klarenstraat de sloopdans. In plaats daarvan werd de flat door dertig zelfbouwers, verenigd in een CPO-vereniging, als klusflat opgeknapt. In 2014 werden de eerste kluswoningen in de vernieuwde flat opgeleverd. De oorspronkelijke indeling is aangepast aan de hedendaagse wensen. Horizontaal en verticaal zijn woningen samengevoegd. De nieuwe woningen schuiven als Tetrisblokken in elkaar.

Voor mij staat de Klarenstraat symbool voor lef en vernieuwing. Ontwerpers, bouwers en bewoners laten zich hier niet leiden door de gebaande paden en kiezen niet voor de gemakkelijke weg. Door weerstand te overwinnen geven ze ons een inkijk in de toekomst.

 

<<Nog niet uitgelezen? Lees ook de columns “Het Bouwbesluit” of “Henk en Tineke”>>
<<Bekijk ook onze overzichtspagina met artikelen vanuit de redactie>>

2017-11-06T11:57:05+00:00 6 november, 2017|Redactie|

Strategisch bouwen aan beter
renderende projecten en relaties?

Volg het gratis webinar op 28 juni
Meld je aan