Door: Jelle Adamse

Groningen, land van wierden en borgen. Van tot de verbeelding sprekende plaatsen als Ganzenhoef, Hongerige Wolf en Zeerijp. In die laatste plaats trilde de aarde onlangs met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. De laatste jaren ben ik veelvuldig in de provincie Groningen geweest. Groningers houden van hun provincie. Van de rust en ruimte. Ver weg van de gejaagdheid van het westen van het land.

Maar de Groningers zijn het zat. De kinderen zijn bang. De grens is al lang en breed overschreden. De laatste tijd lijkt ook de rest van het land (eindelijk) te beseffen dat het zo niet langer kan. Minister Wiebes heeft besloten dat de gasproductie versneld moet worden afgebouwd. Ook de woningvoorraad moet in 2050 gasloos zijn. Vakblad Warmtepompen berekende dat 94% van de Nederlandse huishoudens momenteel nog op het aardgasnet is aangesloten. Dat zijn ruim 7 miljoen woningen. Dit betekent een onvoorstelbare warmtetransitie in de komende jaren.

Warmtenetten en -pompen

De alternatieven voor aardgas zijn onder andere warmtenetten en warmtepompen. Beiden zijn kostbaar. AMweb.nl meldde onlangs dat een huishouden zo’n 18.500 euro moet investeren voor het omschakelen naar een elektrische warmtepomp plus extra isolatie. Voor huishoudens die weinig energie verbruiken blijkt zo’n investering niet rendabel.

Voor de aanleg van warmtenetten moet grof geïnvesteerd worden in het aanleggen van nieuwe buizensystemen. In nieuwbouwwijken wordt dit al regelmatig gedaan, maar in de bestaande bebouwde omgeving is dit  een stuk ingewikkelder.

De warmtetransitie zal waarschijnlijk beginnen bij de ‘eenvoudigere’ woningen zoals corporatiewoningen en nieuwbouw woningen. Het echte vraagstuk wordt hoe we private huiseigenaren zover krijgen om duizenden euro’s in hun woning te investeren. In de bestuurskunde maken ze een onderscheid tussen de peen (bijvoorbeeld subsidie), zweep (wetgeving en boetes) en preek (bewustwording creëren) om maatschappelijke beweging in gang te zetten.

Alle drie zullen nodig zijn. Voor – zoals Groningers zelf zeggen – dat Pronkjewail in golden raand; Grönnen, Stad en Ommelaand.

<<Nog niet uitgelezen? Lees ook de columns “Tijd” of “Een blik op de toekomst>>

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>