Column: Henk en Tineke

//Column: Henk en Tineke
Door: Jelle Adamse

Vorige week donderdag (28 september) was een bijzondere dag voor Lelystad. Het was exact vijftig jaar geleden dat de eerste bewoners van de stad de sleutel van hun woning kregen. Henk en Tineke van den Bedem betrokken die dag hun woning aan de Middelgronden 12. De dag ervoor waren ze getrouwd, in de begindagen een vereiste om in Lelystad te komen wonen.

Officieus bestaat Lelystad overigens al sinds 1952. Sinds dat jaar woonde er mensen op het werkeiland ‘Perceel P’. Destijds lag dat midden in het IJsselmeer. Tegenwoordig ligt het in de wijk Lelystad- Haven, maar dit terzijde.

Lelycentre

Terug naar Henk en Tineke. Zij gingen er de eerste supermarkt van de stad, een Albert Heijn, runnen. Die opende al de dag erna. Het postkantoor volgde dezelfde dag. Eind november waren liefst 18 winkels geopend en kon men officieel spreken van een winkelcentrum: Lelycentre. Klinkt eigenlijk nog steeds modern.

Rendabel

Een volwaardig winkelcentrum voor maar enkele honderden bewoners. Het is een bijzonder gegeven. In de ontwikkeling van nieuwbouwwijken zien we vaak dat de aanleg van voorzieningen en ook openbaar vervoer pas volgen als de eerste bewoners er al lang en breed wonen. Het moet immers rendabel zijn om een winkel draaiende te houden of een ov-lijn te exploiteren.

Ik zou weleens willen weten hoe ze destijds Albert Heijn zo ver hebben gekregen een winkel te openen terwijl de uitbaters nagenoeg de enige omwonenden waren. Waarschijnlijk had het toekomstbeeld van een stad van 100.000 inwoners wel enige aantrekkingskracht op de winkelketens. Al ging de ontwikkeling ook weer niet zo snel. In de eerste jaren kwamen er slechts een paar honderd huizen bij. Hoe konden al die winkels overleven met zo’n klein verzorgingsgebied?

Uiterst relevante vragen voor huidige en toekomstige gebiedsontwikkeling lijkt me. Ik zou er graag meer over willen weten. Mocht u als lezer mij meer kunnen vertellen over de vroege ontwikkeling van Lelystad of andere nieuwbouwwijken schroom dan niet mij te benaderen op jelleadamse@vakmedianet.nl.

 

2017-10-02T09:17:49+00:00 2 oktober, 2017|Redactie|

Strategisch bouwen aan beter
renderende projecten en relaties?

Volg het gratis webinar op 28 juni
Meld je aan