Door: Jelle Adamse

Ik ben een Hollander. Ik houd mijn bureau graag leeg, print zo min mogelijk uit. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. We zijn sowieso een volk van orde en regelmaat. Het heeft vast iets te maken met onze eeuwenoude strijd tegen het water en de noodzaak ons grondgebied hier tegen te beschermen middels een gestructureerd, goed onderhouden systeem van dijken, sloten en polders.

Je ziet het ook terug in onze woonwijken en levensstijl, waarbij de Vinex-wijken een voorlopig hoogtepunt vormen. Rijtjes eengezinswoningen keurig in het gareel. Op dinsdag de afvalcontainers netjes naast elkaar op de daarvoor aangegeven locatie. Buurt-appgroepen die klein leed in de wijk moeten voorkomen.

Maar toch, van Vinex wordt ook ik niet altijd blij. Het is ook synoniem geworden voor eentonig en degelijk. En aangezien mensen zich identificeren met hun woonomgeving (en eentonig en degelijk niet de meest aantrekkelijke eigenschappen zijn) moet het tegenwoordig anders. Dus exit uniforme woningbouw, welkom eigen inbreng in het ontwerp.

Je ziet tegenwoordig steeds meer thematische woonwijken. In Hoofddorp wordt een wijk in de Engelse Tudorstijl gebouwd. In Almere kun je wonen in een Zweeds Pippi-dorp. Ontwikkelaars spelen hierbij in op de groep die wel een unieke woonomgeving wil, maar niet zelf een woning wil ontwerpen en bouwen. Deze ontwikkeling is al langer gaande. Brandevoort in Helmond, Le Medi in Rotterdam en Haverleij in Den Bosch zijn bestaande voorbeelden van themawijken uit het recente verleden.

Het past wel allemaal in de grotere golfbewegingen van deze tijdsgeest richting ambachtelijkheid, uniekheid, maar ook gevoelens als nostalgie en ‘ergens bij horen’. We zoeken steeds vaker gelijkgestemden op. Het geeft toch een fijn en veilig gevoel als je op het schoolplein tussen ouders staat die hetzelfde denken. Samen zijn, Willeke zong er al eens over.

Gelijke geesten opzoeken. Wijken en zelfs hele steden worden hierdoor steeds homogener qua bevolkingssamenstelling. Tegelijkertijd worden de verschillen tussen groepen (en wijken) juist groter. Het is erg moeilijk uit je eigen filter-bubbel te stappen. De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen laten een versplintering van de samenleving zien. Tegelijkertijd stemmen sommige wijken, stadsdelen en soms zelfs hele steden in steeds grotere mate op een partij.

Het is een curieuze spagaat. We willen uniek zijn. Het draait om ik, ego, mijn individu. We wonen in een op maat gemaakte woning, naar onze eigen wensen ingericht. Maar wel samen met andere gelijkgestemde, unieke individuen. Want dat is wel veilig. En bevestiging is ook wel lekker.

<<Nog niet uitgelezen? Lees ook de columns “Lelystad Airport” of “Groningen”>>

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>