Welstand
Door: Jelle Adamse

Van de week aan de praat geraakt met mijn onderbuurman. Hij vertelde mij dat hij de kachel al weer aan het opstoken is. Ik keek hem wat glazig aan, de temperatuur was pas net weer onder de twintig graden gezakt. Zijn etage blijkt zo slecht geïsoleerd dat de wind recht door de kozijnen waait.

Mijn eigen etage heeft een aantal jaren geleden nieuwe ramen en kozijnen gekregen. Toen de eigenaar echter aan de verdieping van mijn buurman wilde beginnen stond de gemeente direct voor de deur. Ons pand bleek een gemeentelijk monument. De werkzaamheden moesten direct stoppen.

Dat wordt nog wat als de woning gasloos en verduurzaamd moet worden, dacht ik. Momenteel is het een pover energielabel F. Hoe krijg je zo’n pand ooit naar label A? In principe ben ik voorstander van welstand en monumentenbescherming – belangrijke architectonische en stedenbouwkundige werken verdienen het om beschermd te worden. Maar hoe verhoudt het monumentenbehoud zich tot het verduurzamen en aardgasvrij maken van monumentale panden?

Maatwerk

Even googelen levert voorbeelden genoeg van prachtig verduurzaamde monumenten. Het kan dus wel. En zonder hele nieuwe technieken. De truc zit hem vooral in het combineren van bestaande technieken en deze inpassen in de specifieke vorm en omstandigheden van het pand. Het betreft daarom altijd maatwerk. Door het monumentenzorgbeginsel van beeld- en materiaalbehoud vallen standaardoplossingen eigenlijk bij voorbaat af.

Het blijft wel de vraag of dit maatwerk voor iedereen haalbaar is. Er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan. Wordt het wonen in een monument dan alleen voorbehouden aan mensen met een grote portemonnee? En zo ja, wat doet dat dan met onze binnensteden – waar veel monumentale woningen liggen? De prijzen zijn daar al flink hoger dan aan de rand van de stad. Hoe voorkomen we dat door het verduurzamen en gasloos maken woningen onbetaalbaar worden?

<<Meer lezen? Lees ook de columns “Samen zijn“ of “Nieuwe Wet>>