CoolTower: blikvanger met drievoudige kroon

Download gratis de projectinformatie, inclusief marktpartijen en contactpersonen

Door Alexander Pardon

Cooltower Rotterdam

In het Baankwartier in Rotterdam, tussen de Witte de With, de Schiedamsedijk en het Vasteland, start men vanaf april 2018 met de bouw van de vijftig verdiepingen hoge woontoren genaamd De CoolTower. De toren (ook wel ‘Cooltoren’ genoemd), met uitzicht over de Maas, zal 153 meter hoog worden en bestaan uit 270 appartementen en luxe penthouses. Ook komen er huurappartementen beschikbaar.

De woontoren wordt gebouwd in opdracht van Vijf Heren (U-Vastgoed) en naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau V8 Architects. V8 is al het vijfde bureau dat een ontwerp maakt voor de CoolTower. Maar dit is nu het definitieve ontwerp.  Het kreeg eind 2016 de goedkeuring van de Rotterdamse welstandscommissie.

De toren bestaat, volgens de architect, uit “een drievoudige kroon”. In de ‘middenkroon’ krijgen de woningen, rondom, een groot balkon en vormt halverwege de toren een equivalent van de ‘bovenkroon’, waar zich de penthouses bevinden. De ‘onderkroon’ zorgt voor een bijzondere integratie in het kleinschalige weefsel van het Baankwartier.

De sloop en asbestsanering van de leegstaande panden langs de Baan en de Hoornbrekersstraat vangen aan op 2 januari en gaan drie à vier maanden duren. Aansluitend op de sloop start men vanaf april komend jaar met de bouw van de CoolTower. Eerst worden de damwanden geslagen, waarna half juni 2018 het heiwerk kan beginnen.

Voor het grootste gedeelte wordt de toren uit gewapend beton opgetrokken. Men levert de  kolommen prefab aan, waarna alle vijftig verdiepingsvloeren in het werk worden gestort. Naar verwachting wordt er elke week een verdieping opgeleverd. De totale bruto vloeroppervlakte van het ontwerp is ca. 36000 m2.

De oplevering vind plaats in 2020 en Ballast Nedam voert de bouwwerken uit. Met de bouw van de geplande parkeergarage zal pas ergens eind 2019 worden begonnen. Naast de CoolTower komt ook, de eveneens 150 meter hoge woontoren, ‘Baantower’ te staan.

<<Lees ook over het nieuwe hoofdkantoor van TBI in Rotterdam>>

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>