Hourglass: multifunctionele zandloper op de Zuidas

Download gratis de projectinformatie, inclusief marktpartijen en contactpersonen

Hourglass kantoor Amsterdam

Door: Alexander Pardon

Medio oktober is de start van project ‘Hourglass’ op de Zuidas gevierd. In dit gebouw in de vorm van een zandloper komt onder andere een kantoor en een appartementenhotel. Hourglass wordt ontwikkeld door SAX Vastgoed V.O.F.; een initiatief van Maarsen Groep en Zadelhoff.

De toren van 80 meter wordt gebouwd aan de Buitenveldertselaan en is ontworpen door Dam & partners, dat eveneens het naastgelegen Noma House heeft ontworpen. De in totaal 18 verdiepingen zijn goed voor 35.000 m² BVO.

Hourglass Amsterdam: kantoor en hotel

Het kantoorgedeelte beslaat 21.000 vierkante meter en wordt verhuurd aan de juridisch en financiële dienstverlener Loyens & Loeff die momenteel elders op de Zuidas gevestigd is. Dit gedeelte van het Hourglass is gekocht door het Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund. Het hotelgedeelte zal bestaan uit 115 appartementen voor langdurig (voornamelijk zakelijk) verblijf en een openbaar restaurant. Een dergelijk hotel met extended stay is nog niet op de Zuidas aanwezig.

Het hotelgedeelte is gekocht door het Bouwinvest Dutch Institutional Hotel Fund. De exploitatie hiervan is in handen van Premier Suites Group. Ook komen er grote fietsenstallingen en 148 parkeerplaatsen voor auto’s. Op de begane grond zijn winkels en horeca gepland.

Doelstelling is het behalen van BREEAM-NL Excellent certificaat. Hourglass wordt als smart building ontwikkeld op basis van integrale duurzaamheid en toekomstbestendigheid. De gebruikers zullen bijvoorbeeld verlichting en temperatuur met een smartphone kunnen bedienen. Eveneens is het mogelijk om gegevens over bezetting en klimaat te registreren. Deze informatie kan vervolgens ingezet worden om het beheer en het gebruik van Hourglass te optimaliseren op de actuele wensen van de gebruikers.

De bouw van Hourglass zal worden uitgevoerd door Hurks Bouw B.V., in samenwerking met Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek. Begin oktober is men begonnen met het drukken en trillen van de eerste damwanden. Later dit jaar start het schroeven van de palen. De verwachte oplevering is in 2020.

<<Lees ook over The Beacon in Amsterdam of over Multifunctioneel complex Valley op de Zuidas>>

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>