Robuust politiebureau met open uitstraling

Download gratis de projectinformatie, inclusief marktpartijen en contactpersonen

Door Laura van Santen

Volgend jaar krijgt Uden een nieuw veiligheidscluster. Aan de Hockeyweg zullen een nieuwe brandweerkazerne en politiebureau verrijzen. Vorige week werden de eerste impressies voor het politiebureau gepresenteerd.

Architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch is verantwoordelijk voor het ontwerp van zowel het politiebureau als de brandweerkazerne. Het ontwerp van laatstgenoemde zal in het eerste kwartaal van 2018 klaar zijn. Wel is duidelijk dat de twee gebouwen samen één herkenbaar geheel vormen met elk een eigen identiteit. Zo wordt de locatie herkenbaar als veiligheidscluster.

De bouw van het politiebureau van het basisteam Maas & Leijgraaf kan waarschijnlijk in maart 2018 van start. Tennishal De Schaapskooi is reeds tegen de vlakte gegaan en het terrein wordt de komende maanden bouwrijp gemaakt. De aannemer wordt nog geselecteerd via een aanbesteding, waarvan de reactietermijn inmiddels gesloten is.

Grote logo’s op de gevel

Het nieuwe, robuuste politiegebouw straalt kracht uit, maar is door de open, transparante publieksentree toch toegankelijk voor bezoekers. ‘Dit is van belang om de dienstverlenende functie van het politiebureau te benadrukken en bezoekers goed te ontvangen en zoveel mogelijk op hun gemak te stellen’, aldus de architect. Herkenbaarheid is daarbij ook van belang. Grote logo’s van de politie prijken op de gevels om voorbijgangers te attenderen op de functie van het gebouw. Om ook ’s avonds en ’s nachts herkenbaar te zijn zal een subtiele blauwe lijn de gevel na zonsondergang verlichten.

Duurzaamheid is een andere pijler waar in het ontwerp rekening mee wordt gehouden. Het politiebureau wordt dan ook energieneutraal. Doordat het gebouw compact is en weinig geveloppervlakte heeft worden de exploitatiekosten laag gehouden. Daarnaast wordt er waar mogelijk gebruik gemaakt van robuuste en slijtvaste materialen.

Het politiebureau is waarschijnlijk begin 2019 af. De bouw van de brandweerkazerne start op z’n vroegst in de zomer van 2018. De kazerne zal een jaar later opgeleverd kunnen worden.

<<Lees ook over het nieuwe hoofdkantoor van TBI in Rotterdam>>

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>