Je vraagt je als aannemer vast weleens af: doe ik nog het juiste? Ben ik innovatief genoeg? Blogs en artikelen zijn een handig middel om je kennis up-to-date te houden en nieuwe kansen in de markt te signaleren. Het lezen van boeken wordt echter nog onderschat. We bespreken in dit artikel vijf boeken die beslist op jouw leeslijst moeten staan. Om meer aanbestedingen te winnen natuurlijk, maar ook om onderscheidend te blijven.

Geen tijd?

Het is een veelgehoord argument om geen boeken te lezen: tijd. Een logische ook, je zit voor je gevoel al lang genoeg in de bouwwereld om alle ins en outs te weten. En ‘zo werkt het nou eenmaal’, toch? Het opfrissen van je basiskennis en opdoen van inspiratie kan wel degelijk van grote meerwaarde zijn. Ook voor jou.

Boeken die voorzichtig vooruit proberen te kijken of de status quo net even iets anders belichten; ze leveren je soms de meest geweldige nieuwe inzichten op. We kwamen veel mooie titels tegen die je echt anders laten denken. Over thema’s die voor jou nu al belangrijk zijn én nog belangrijk gaan worden. Zelf een goede tip? We horen het graag!

#1 Contracteren en aanbesteden in de bouw en infrastructuur (2016)

Soms is het goed om even terug naar de basis te gaan. In dit boek van Jeroen Moonen ben je binnen no time weer helemaal bij. Zowel de marktzaken als de formele procedures neemt hij met je door. Verwacht geen heilige graal te vinden in dit boek. Het is vooral handig als een opfrisbeurt. Jeroen Moonen licht onder andere de inkoopstrategie uit. Ook een belangrijk aspect voor ambtenaren die jij moet overtuigen. Een ideale manier dus om ook even in de huid te kruipen van je potentiële opdrachtgever! Het boek richt zich trouwens zowel op ondernemers als ambtenaren, dus het levert je fraaie inzichten op voor beide disciplines.

#2 Samen sneller slimmer (2013)

Gertrud Blauwhof en Ben Spiering leggen in hun boek ‘Samen sneller slimmer’ uit dat de crisis vooral een kans is om tot vernieuwing te komen. Het boek bestaat voornamelijk uit interviews en voorbeelden uit de praktijk die jou als aannemer een inspirerend toekomstperspectief geven. Thema’s die onder andere in het boek worden behandeld zijn: BIM, assetmanagement, LEAN-productie, ketensamenwerking en ‘levensduurdenken’. De schrijvers richten zich tot een brede doelgroep, maar het is absoluut een aan te raden naslagwerk voor aannemers die zoeken naar nieuwe kansen in mindere tijden.

#3 De circulaire economie: waarom productie, consumptie en groei fundamenteel anders moeten (2016)

 De verschuiving naar een circulaire economie zal op jou als aannemer – en de bouwsector in het algemeen – een steeds grotere impact hebben. En niet alleen je manier van denken verandert daardoor. In ons artikel over ‘kansen in aanbestedingen’ benadrukte inkoopadviseur Robert Boer van de gemeente Enschede al het belang om circulair bouwen standaard in je werkwijze op te nemen. Dit boek van Socrates Schouten is een ideale aanvulling als je het huidige duurzaamheidsdebat nog beter wilt begrijpen.

#4 Blauwe economie (2017)

Zoek je naar inspiratie die een paar stappen verdergaat? Lees dan eens ‘Blauwe Economie’ van Gunter Pauli. Hij belicht duurzaamheid vanuit een verrassende invalshoek: de wet van de natuur. Een efficiëntere opwekking van zonne-energie door fotosynthese, leren hoe je waterdamp beter kunt opvangen dankzij de Namibische woestijnkever… Je weet het na het lezen van dit boek. Wat je er als aannemer voor terugkrijgt? Een bron van inspiratie voor de komende 30 jaar.

#5 Maatschappelijk Rendement Gemeten (2004)

De bewustwording bij bouwbedrijven rondom Social Return on Investment lijkt steeds groter te worden. Maar waar liggen nog kansen om je te onderscheiden? Het boek ‘Maatschappelijk Rendement Gemeten’ van Peter Scholten komt met een aantal mooie voorbeelden die je een stap verder helpen. Het boek richt zich niet specifiek op de bouw, maar op initiatieven in zowel de non-profit- als de profitsector. Peter Scholten richt zich daarbij ook op de toekomst van SROI. Dat maakt dit boek zeker het lezen waard. Eén kanttekening: het boek is geschreven in 2004, maar biedt nog steeds inzichten die ook nu nog van waarde zijn.

 

We zijn benieuwd door welke boeken jij je liet inspireren. Welke titels hielpen jou bijvoorbeeld om succesvoller en concurrerender te zijn? Laat het ons weten!

Sander Voortman

Open Up communicatie