Trending project 282553

///Trending project 282553

De feniks van Wijhe

In Wijhe start binnenkort een project waar al lang naar wordt uitgekeken. Voormalige winkelpanden op de hoek van de Kerkstraat en de Langestraat worden omgevormd tot een kleinschalig woonwinkelcomplex. De beschermde status van de gevel aan de Langestraat zorgde echter voor een complexe situatie.

Door: Laura van Santen

SallandWonen en Bouwbedrijf Hemeltjen gaan de huidige bebouwing integreren in een kleinschalig nieuwbouwproject. De voorgevels aan de Langestraat zijn onderdeel van het beschermde dorpsgezicht en mogen dus niet uit het straatbeeld verdwijnen. Achter dit ‘oude gezicht’ zal winkelruimte met daarbovenop 6 appartementen verrijzen. De eigentijdse nieuwbouw zal naadloos aansluiten in maatvoering en materiaalgebruik op de oude stijl van de huidige bebouwing.

Het wordt mooi, maar de ontwikkeling verliep absoluut niet zonder slag of stoot. Al vanaf 2007 had SallandWonen plannen met de woonwinkelpanden. Dat de panden zich niet voor een tweede leven zouden lenen was al vanaf het begin duidelijk. Verschillende herontwikkelingsplannen bleken echter niet haalbaar waardoor de gebouwen in 2010 weer te koop werden gezet. Een succesvolle verkoop bleef uit en werd lastiger gemaakt door de gemeente Olst-Wijhe. Deze besloot begin 2014 namelijk dat de panden cultuurhistorische waarde hadden en dat er op de begane grond winkelruimte moest komen. Vervolgens was er een nieuwe woningwet die woningcorporaties als SallandWonen uitsluit van de ontwikkeling van winkelruimtes omdat dit niet onder DAEB-activiteiten valt. De situatie was inmiddels bijna in een impasse geraakt. Gelukkig sprong Bouwbedrijf Hemeltjen in door de locatie te kopen en te ontwikkelen. Toch betekende dit niet het einde voor de betrokkenheid van SallandWonen; de wooncoöperatie zal de appartementen afnemen.

Architect Marcia Mulder van Architectenbureau 52Noord heeft ondanks de grote uitdaging een prachtig ontwerp gemaakt. Er moesten namelijk functionele winkelruimte en prettig bewoonbare appartementen worden gecreëerd met respect voor de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden. Anders gezegd: de panden zullen als een feniks herrijzen in de oude stijl, met zoveel mogelijk hergebruik van materiaal en met behoud van de oude voorgevels,

Wellicht komen de appartementen niet eens op de markt. Stichting Ygdrasil, een kleinschalige zorgonderneming voor mensen met een begeleidingsvraag, heeft namelijk de eerste keus voor de appartementen. De flexibel in te dele winkelruimten zijn nog wel te koop.

2017-08-25T11:35:21+00:0025 augustus, 2017|Redactie, Trending Projecten|

Strategisch bouwen aan beter
renderende projecten en relaties?

Kijk het webinar terug
Kijk nu