Trending Project 484233: Bouw woonwijk in Purmerend

///Trending Project 484233: Bouw woonwijk in Purmerend

Klein Where: wonen op een eiland in de stad

Door: Jelle Adamse

Op een voormalig Purmerends bedrijventerrein, langs het water van de Where, wordt het woningbouwproject Klein Where ontwikkeld. Het uit 125 woningen bestaande project krijgt een dorpse uitstraling.

Onlangs heeft BAM Wonen een overeenkomst gesloten met vastgoedontwikkelaar AM en projectontwikkelaar Linden Groep voor de bouw van het project. Voor het ontwerp is samengewerkt met Daniel Didden van het Amsterdamse architectenbureau Mulleners + Mulleners. De bouw vindt in drie fases plaats, waarbij de eerste fase uit 58 woningen bestaat. De start van deze fase staat gepland voor begin december van dit jaar.

Ooit lag bedrijventerrein de Where aan de rand van Purmerend, maar door de aanleg van de wijken Purmer-Noord en Purmer-Zuid in de jaren tachtig en negentig ligt het nu midden in de stad. De locatie maakt Klein Where, volgens de architect, bijzonder. Omsloten door het water van de Where, de Purmerringvaart en het Leeghwaterpark, maar nabij het centrum, functioneert het als een eiland in de stad. De nieuwe wijk is ontworpen als een besloten buurtje met een eigen sfeer. De uitdaging voor de ontwikkelaars was om eenheid in de hele wijk te creëren, maar ook verscheidenheid te bieden zodat het geen saaie woonomgeving wordt. Om de diversiteit in woningen en bewoners na te streven zijn vijf woningtypes ontworpen. Zo zijn er onder andere rug-aan-rug-woningen voor starters, twee-onder-één-kapwoningen en dijkwoningen met vrij uitzicht over de Where. De woningtypen refereren aan de historie als bedrijventerrein en dragen namen als Kruitmolen, Touwslager, Brouwer, Werf en Zeilmaker.

In de wijk is veel aandacht voor duurzaamheid. Het slooppuin van de gesloopte bedrijfspanden is hergebruikt. Daarnaast wordt het regenwater afgekoppeld en in de openbare profielen afgevoerd. Dit wordt gedaan door het aanleggen van parkeervakken met infiltratiekoffers en wadi’s. Deze natuurlijke afwatering ontlast het riool. De woningen zelf worden aangesloten op het warmtenet van Stadsverwarming Purmerend. Kopers kunnen kiezen om een extra duurzaamheidspakket aan te schaffen wat de EPC waarde van 0,4 naar 0,2 verlaagd.

2017-07-28T10:26:19+00:0028 juli, 2017|Redactie, Trending Projecten|

Strategisch bouwen aan beter
renderende projecten en relaties?

Kijk het webinar terug
Kijk nu