Kunstenpand: cultureel hart met uitdagende plint

Door: Jeroen Kreule

Aan het Plein op Zuid in Rotterdam is deze week begonnen met de bouw van het Kunstenpand, het nieuwe culturele ‘hart’ van Rotterdam Zuid. Het markante gebouw verrijst naast het bus- en metrostation en de hoofdingang van Winkelcentrum Zuidplein.

Het gebouw, dat werd ontworpen door De Zwarte Hond en wordt gerealiseerd op de plek waar zwembad Charlois lag, maakt onderdeel uit van het door Kraaijvanger Architects ontwikkelde plan ‘Hart van Zuid’. Een consortium van Ballast Nedam en Heijmans is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling. Het pand – met transparante gevel – biedt straks huisvesting aan onder meer Theater Zuidplein, een bibliotheek, verschillende expositieruimten en een café-restaurant.

Het Kunstenpand is volgens de architecten een ‘helder, compact volume van circa 12.000 vierkante meter met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint’. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op een fraaie wijze verouderen. Het ontwerp is onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Hart van het gebouw is de hoge ontvangsthal. Hier bevinden zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ‘foodcourt’. Verder komt in deze hal een podium. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen.

Het is de bedoeling dat er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat iets te doen is in het Kunstenpand, met een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren. Het Kunstenpand moet een belangrijke, maatschappelijke rol vervullen voor ‘Hart van Zuid’.  Als alles volgens planning verloopt, heeft Rotterdam Zuid eind 2019 een nieuw, cultureel hart.

‘Hart van Zuid’ bestaat uit verschillende, grootschalige projecten, zoals de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad in een voormalig gemeentekantoor en de aanleg van stadspleinen. Ook komt er een betere aansluiting van Winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel. Verder wordt het OV-knooppunt in dit gedeelte van Rotterdam verbeterd.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>