De Jonge Veenen: wonen met zicht op de polders

Door: Jeroen Kreule

Meer dan 10 jaar zat het Groen Hart op slot en kon er niet gebouwd worden. Nu is op beperkte schaal toch weer nieuwbouw mogelijk. De Jonge Veenen; een typische jarendertigwijk.

De Jonge Veenen, zo heet de nieuwe woonwijk aan de oostkant van Moerkapelle, een dorp in de gemeente Zuidplas (Zuid-Holland). In totaal verrijzen op deze locatie circa 500 woningen. De gemeente Zuidplas werkt samen met VOF Moerkapelle-Oost aan de ontwikkeling van deze nieuwe wijk. De VOF bestaat uit VOSPlan Vastgoedontwikkeling en Vastgoed Batenburg. De eerste 170 woningen zijn intussen opgeleverd en bewoond.

Voor De Jonge Veenen is een nieuwe ontsluiting aangelegd: de Koningsspil. De wijk wordt omsloten door singels met natuurlijke oevers. Door het hele plan zijn er zichtlijnen naar de polder. Aan de kant van de polder krijgen de wegen een bijzonder karakter, aldus de ontwikkelaar. ‘De wegen zijn zogenaamde tuinpaden, omzoomd door gras’. Met twee groene inhammen komt de polder letterlijk de wijk binnen, aldus de ontwikkelaar. De wijk kent veel langgerekte plantsoenen die ook als speelplekken voor de kinderen bedoeld zijn. De plantsoenen monden uit in de poldersingel, een klein deltagebied met vissteiger.

De Jonge Veenen kende een lange aanloopperiode, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘Meer dan tien jaar zat dit deel van het Groene Hart op slot en kon er niet gebouwd worden. Nu is op beperkte schaal toch nieuwbouw mogelijk, in de vorm van De Jonge Veenen’.

Onlangs zijn 77 woningen van de volgende fase in de verkoop gegaan. Het gaat om woningen in de stijl van de jaren dertig, met onder een meer een schuine kap, een lichte erker en een ruime dakoverstek. Het aanbod bestaat uit rijwoningen, klassieke herenhuizen, twee-onder-één kapwoningen en villa’s. Er is gekozen voor variatie in steenkleur en metselverbanden.  De voortuinen krijgen een gemetseld muurtje. Ook typisch jaren dertig, aldus de architect.

Het project omvat bovendien 12 gasloze nul-op-de-meter-woningen, een primeur in de gemeente Zuidplas. Het worden all electric NOM-woningen. Deze huizen hebben onder meer een warmtepomp, douche wtw, zonnepanelen en extra goede isolatie. De (compacte) techniekruimte bevindt zich op de begane grond, naast de hal.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>