Woontoren krijgt vorm in voormalige lingeriefabriek

Door: Jeroen Kreule

Plan Kruittoren, zo heet het nieuwbouwproject nabij de haven en aan de rand van het oude centrum van het Zeeuwse stadje Tholen. Het project – dat aardig wat voeten in aarde heeft gehad – bestaat uit 9 stadsappartementen, 13 kruittorenappartementen en 7 kadewoningen. Aannemingsbedrijf Fraanje uit ‘s-Heer Arendskerke – tevens ontwikkelaar – en Fierloos Architecten uit Goes zijn de initiatiefnemers van het plan.

Niet iedereen is even blij met het project, met name vanwege de hoogte van de woontoren. Tegenstanders verenigden zich in de actiegroep KruittorenLAAG. Nadat een meerderheid van de gemeenteraad vorig jaar akkoord ging met de bouw van de circa dertig meter hoge woontoren, stapte de actiegroep naar de Raad van State. De Raad van State heeft enkele weken geleden alle bezwaren ongegrond verklaard. De procedures zijn correct verlopen, zo blijkt. De omgevingsvergunning is intussen verleend. Toch hebben vier omwonenden weer bezwaar ingediend. De gemeente gaat binnenkort opnieuw in gesprek met de bezwaarmakers.

Plan Kruittoren is onderdeel van VesteTuin, een nieuwe woonwijk met een rijke geschiedenis. Op deze locatie – het voormalige industrieterrein van de haven – was onder meer lingeriefabriek Timpa gevestigd, ooit een grote werkgever in Tholen. In een verder verleden stond hier dus ook een kruittoren. VesteTuin – waar in totaal 167 woningen worden gerealiseerd- is al volop in ontwikkeling.

Voordat architect Hans Fierloos begon met het ontwerpen, heeft hij onderzoek gedaan naar het verleden van de plek. Hij heeft onder meer oude pentekeningen bekeken; een groot aantal elementen komt terug in het ontwerp. De Kruittoren komt terug, maar ook de stadsappartementen in de vorm van de rederswoningen van vroeger. De toren staat overigens niet op dezelfde plek als in het verleden, maar tientallen meters verderop. Ook de poort van weleer wordt nagebootst.

Aannemingsbedrijf Fraanje is intussen gestart met de voorbereidingen. Fraanje streeft er naar om rond de zomer van 2018 te starten met de daadwerkelijke bouw van het project. Dat kan alleen als de omgevingsvergunning onherroepelijk is. Wordt dus vervolgd.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>