Uitgelicht project: Duinhotel Tien Torens

///Uitgelicht project: Duinhotel Tien Torens

Hotel geïntegreerd in duin

 

Door Laura van Santen

Tot voor kort was aan de Duinweg 36 in Zoutelande Duinhotel Tien Torens te vinden. Het witte gebouw heeft het veld geruimd en plaats gemaakt voor een hotel met dezelfde naam, maar daar houden de overeenkomsten op. Het nieuwe Duinhotel Tien Torens gaat letterlijk in het landschap op; helmgras bedekt het trapeziumvormige gebouw. Het spraakmakende gebouw is het resultaat van de inspanning van en samenwerking tussen Domburgse hotelier Peter Bommeljé, architect Timko Lokerse van Lokerse Architecten uit Biggekerke en aannemer Bouwgroep Peters uit Middelburg.

Tien Torens, tien lodges

Peter Bommeljé kocht het oude hotel in 2012 aan. In eerste instantie was het de bedoeling dat het oude hotel opgeknapt zou worden. Dat bleek echter niet mogelijk en dus kwam architect Timko Lokerse met een nieuw plan. Behalve de naam bleef er niets over van het oude gebouw. De naam, ‘Duinhotel Tien Torens’, verwijst naar de tien torens van het eiland Walcheren die bij helder weer te zien zijn vanaf de verhoogde ligging van het hotel.

De tien luxe lodges in het hotel zijn allemaal verkocht. De kopers hebben er voor gekozen hun eigendommen, die te splitsen zijn, te laten verhuren door Hotel Bommeljé. Op de begane grond is de hotellobby te vinden, die ook als ontbijtruimte en lounge fungeert. Tussen het hotel en de weg is een parkeergarage gebouwd, die ook bedekt is met helmgras. Auto’s zullen dus niet langer in het zicht op een met asfalt bedekt terrein hoeven te staan, zoals bij het oude hotel het geval was.

Integratie in het landschap

Het is duidelijk dat Lokerse zich heeft laten inspireren door de natuur in de omgeving van het hotel. Naast architect is hij ook landschapsarchitect, waardoor hij het hotel optimaal in het duinlandschap kon inpassen. Het duin waarop het hotel gebouwd is loopt als het ware ‘over’ in het gebouw. Doordat het hotel geïntegreerd is in het duinlandschap, draagt het op een innovatieve wijze bij aan de versterking van de ruimtelijke kwaliteit.

‘Iedere gast z’n eigen duinpan’

De gevels zijn beplant met helmgras waardoor voorbijgangers in eerste instantie een duintop in het gebouw zullen herkennen. De horizontaal georiënteerde ‘openingen’ in de gevels verraden echter dat het om een menselijk bouwwerk gaat. Deze balkons zijn zo ontworpen dat gasten optimaal van licht en zicht op zee en Walcheren kunnen genieten, terwijl ze beschut zijn tegen de elementen. ‘In feite heeft iedere gast z’n eigen duinpan’, aldus de architect.

Duurzaam gebouw(d)

Het gebouw is onder een hoek van 45 graden gebouwd. Hierdoor kan de zon ook de terrassen aan de noordzijde bereiken. Luifels zorgen ervoor dat de hoogstaande zomerzon niet naar binnen schijnt zodat het daar aangenaam koel blijft. De winterzon kan de duinlodges echter wel bereiken en verwarmen.

Naast dit slimme ontwerp zijn er nog verschillende andere duurzame toepassingen. Doordat het hotel in feite onder een laag grond ligt, is het uitstekend geïsoleerd. Warmtepompen zorgen voor een duurzame bron van warmte. Ook is in het glas van de luifels zonnecollectoren geïntegreerd. Op het dak liggen zonnepanelen.

Beton onder het helmgras

De complete bouw was in de handen van Bouwgroep Peters uit Middelburg. Het casco is opgetrokken uit beton. Dit is gedeeltelijk gestort, en deels uitgevoerd in prefab betonnen gevelelementen van Vebo uit Bunschoten.

Om het helmgras goed rond de prefab betonnen openingen in het duin te laten groeien heeft architect Lokerse de zijkanten rond gemaakt. Bij rechthoekige openingen zouden de hoeken door te hoge windsnelheden waarschijnlijk niet goed begroeid raken.

De opbouw van het duin

De architect is samen met de aannemer en de hovenier aan tafel gegaan om de opbouw van de bijzondere gevel te bepalen. Deze bestaat uit verschillende lagen.

Op het beton is een drainageleiding aangelegd. Zo kan het vocht worden afgevoerd en kan het zand niet uitspoelen. Rondom deze leidingen liggen kleikorrels. Deze houden het vocht vast en bieden houvast voor de wortels van het helmgras. Bovenop de kleikorrels ligt een laag zand. In het zand is een anti-erosieplaat geplaatst. Deze honingraatplaat zorgt ervoor dat alles goed op z’n plek blijft liggen.

In het zand is helmgras geplant en zijn zaden van andere duingras soorten gezaaid. Hoewel deze gedeeltelijk al ontkiemd zijn, is daar nog niets van te zien. Het zand is namelijk afgedekt met een vlasvezeldoek. Over twee jaar zal dit natuurlijke product verteerd zijn en als voeding dienen voor het helmgras, maar tot die tijd houdt dit het zand op z’n plek.

 

Het project is begin januari opgeleverd. Op 1 februari opent het hotel voor gasten.

 

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Uitgelichte Projecten>>

 

2018-01-22T10:54:26+00:00 19 januari, 2018|Redactie, Trending Projecten|

Volg elke maand de trending bouwprojecten
én leer je netwerk versterken met onze nieuwsbrief