Statige woningen op historische grond

Door: Jeroen Kreule

Op de plek van de voormalige Vermicelli- & Macaronifabriek Jos Bauduin in het centrum van Maastricht verrijst een nieuw wijkje: de Looiershof, aan de Grote Looierstraat in het Jekerkwartier. Het plan bestaat uit 35 ruime woningen met ondergrondse parkeergarage. Het gaat om 24 appartementen en 11 grondgebonden woningen.

De Vermicelli- & Macaronifabriek Jos Bauduin was een pastafabriek in het centrum van Maastricht. In de Limburgse stad waren meerdere vermicelli-fabrikanten gehuisvest. De Vermicelli- & Macaronifabriek Jos Bauduin produceerde ook spaghetti en kwam met verschillende eigen merken op de markt: Stella, Lions Brand, Bauduin’s Vermicelli en San Lorenzo. De fabriek was tot 1993 in bedrijf, maar bleef nog jaren staan.

Bouwbedrijf Jongen is aangetrokken als aannemer, in opdracht van Focus International Real Estate. Buro5 architectuur & stedenbouw en Janssen Wuts Architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Het ketelhuis met monumentale schoorsteen van de voormalige fabriek wordt geïntegreerd in het plan.

De woningen zijn volgens de architect ‘vertaald in statige herenhuizen en appartementen met grote buitenruimten’. De herenhuizen worden bekleed met natuursteen die aansluit bij het karakter van het Jekerkwartier. De appartementen verwijzen naar de industriële architectuur. Daarbij

wordt gebruik gemaakt van ambachtelijke bakstenen gevels en ruwe, stalen elementen. De grote ram

en refereren aan de oude pakhuizen, aldus de architect. Onder De Looiershof komt een tweelaagse parkeergarage, het beheer komt in handen van Q-Park. Ook niet-bewoners kunnen gebruik maken van deze garage. Met de bouw van de garage is intussen begonnen.

De lokale politiek wilde het terrein aanvankelijk gebruiken voor sociale woningbouw. Een jarenlange procedure hield de bouw tegen. Het terrein met fabriekshallen, inclusief de schoorsteen uit 1857, is tot 2013 in eigendom geweest van de erven Bauduin.

 

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>