Uitgelicht project: Nieuw Bergen Eindhoven

///Uitgelicht project: Nieuw Bergen Eindhoven

Nieuw Bergen: kennis en techniek in Eindhoven

Door Jelle Adamse

In Eindhoven werkt men aan de herontwikkeling van het terrein rondom de Deken van Somerenstraat. De locatie omvat drie gemeentelijke panden en een parkeerterrein. Na een tenderselectie kozen zowel het college van B&W, het buurtcomité en lokale ‘erfgoedwaakhond’ Henri van Abbestichting afgelopen zomer voor het plan ‘Nieuw Bergen’ van SDK Vastgoed en MVRDV.

Plan ‘Nieuw Bergen’ omvat 242 appartementen, ca. 1.700 m2 commerciële ruimte, ondergrondse parkeerplaatsen en ruimte voor stadslandbouw. Het combineert nieuwbouw met zowel de renovatie als transformatie van een aantal bestaande panden. Zo wordt de huidige ambulancepost getransformeerd tot onder meer een restaurant.

De 45 graden regel

Eindhoven zou Eindhoven niet zijn als het stedenbouwkundig concept niet op kennis en techniek gebaseerd zou zijn. De zogeheten 45 graden regel speelt een centrale rol in plan Nieuw Bergen. Door deze regel krijgt daglicht maximaal de ruimte in woningen en de openbare ruimte. Ze zijn daardoor uitermate geschikt voor duurzame oplossingen als zonnepanelen en groene daken. Het daglichtprincipe resulteert in gebouwvormen met puntige silhouetten.

Nieuw Bergen vervult een overbruggingsfunctie tussen de incidentele hoogbouw van het centrum en de laagbouw van de omliggende woonwijken. De hoogste toren meet 62 meter en krijgt 17 bouwlagen. Aan de andere kant van het plangebied hebben de gebouwen drie bouwlagen.

Duurzaamheid is een centraal en zichtbaar thema. Naast de zonnepanelen en groene daken wordt de nieuwbouw aangesloten op een collectief WKO-systeem en worden de woningen all-electric. Bij de ontmanteling van de gebouwen wordt 98 procent van de aanwezige grondstoffen duurzaam verwerkt.

Projectteam Nieuw Bergen

SDK Vastgoed en MVRDV werken in een projectteam onder andere samen met Iris Advies (specialist burgerparticipatie), bouwtechnisch aannemer Stam + De Koning, WSP/KWS als civiel aannemer, duurzaamheidsspecialist Primum en installatieadviseur Huisman & van Muijen.

Het project wordt in fases gerealiseerd. De start van de bouw van de eerste fase staat gepland voor de tweede helft van 2019.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Uitgelichte Projecten>>

2018-01-22T10:53:54+00:00 22 januari, 2018|Redactie, Trending Projecten|

Volg elke maand de trending bouwprojecten
én leer je netwerk versterken met onze nieuwsbrief