Orangerie op voormalig bleekveld

Door Jelle Adamse

In het historische centrum van Goes wordt dit jaar ‘Orangerie de Bleek’ gebouwd. De orangerie wordt gerealiseerd aan het Bleekveld en is een uitbreiding van Hotel-brasserie Katoen. De hotel-brasserie is sinds 2015 gevestigd in het voormalige gemeentearchief van de gemeente Goes. Hotel-brasserie Katoen speelt met de nieuwbouw in op de groeiende vraag naar een groepsruimte voor privédiners, vergaderingen of feesten.

Hotel-brasserie Katoen en de toekomstige Orangerie de Bleek zijn gelegen aan het plein het Bleekveld. In de zeventiende eeuw was heeft hier een bleekveld gelegen, dat werd gebruikt door de toenmalige in Goes gevestigde linnenblekerijen. De historie van de locatie is meegenomen in de naam van Orangerie de Bleek en in het ontwerp, dat is geïnspireerd op de stijl van de orangerieën uit de zeventiende en achttiende eeuw. Door deze historische stijl sluit de nieuwbouw mooi aan bij het voormalige gemeentearchief en de binnenstad van Goes.

Orangerie de Bleek wordt gebouwd tussen de bestaande hotel-brasserie en theater De Mythe. De locatie doet nu nog dienst als fietsenstalling voor het theater. Het nieuwe gebouw is ontworpen door het lokale architectenbureau RoosRos Architecten en komt los te liggen van de bestaande bebouwing. Ruimtelijk gezien ligt het in het verlengde van het bestaande pand. Daarmee staat het in lijn met de hoofdvorm van de bestaande bebouwing. De rooilijn van de orangerie ligt iets naar achteren ten opzichte van de bestaande brasserie waardoor ruimte ontstaat voor een klein terras.

Het pand bestaat uit één bouwlaag met een kap en krijgt een bruto vloeroppervlakte van ca. 200 m2. In de kelder komt ruimte voor de toiletten en een goederenopslag. De geve

ls en het dak bestaan uit glas. De bouw van Orangerie De Bleek wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf van de Linde, eveneens gevestigd in Goes. VKP bouw uit Kapelle levert en monteert de houtskeletbouw (HSB) wandelementen.

De nieuwbouw biedt volgens de eigenaar van hotel-brasserie Katoen kansen om de samenwerking met theater De Mythe te intensiveren. Zo komt ook het doel om het Bleekveld als te ontwikkelen als cultuurplein dichterbij.

De gewenste functie van Orangerie de Bleek past niet in het bestaande bestemmingsplan. Om de bouw mogelijk te maken liggen er momenteel een ruimtelijke onderbouwing en ontwerpbeschikking ter inzage. Indien niemand daar een beroepschrift tegen indient zal de gemeente de omgevingsvergunning goedkeuren en kan de bouw van Orangerie de Bleek starten.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>