De nieuwe Nor: volwassen poppodium in Heerlen

Door: Jeroen Kreule

Heerlen krijgt een nieuw poppodium, met een zaal voor circa 700 bezoekers. Architectenbureau Diederendirrix heeft de opdracht voor het ontwerp gewonnen, laat de gemeente Heerlen weten.

Het gaat om een aanbouw van de huidige NIEUWE NOR. De nieuwe popzaal verrijst op de plek van  Studio 54 en het Kegelpaleis. Het huidige poppodium zit aan de top van haar capaciteit, met een zaal voor maximaal 400 mensen. Bands die al zijn doorgebroken, slaan Parkstad vaak over: het is er simpelweg te klein.

Heerlen krijgt met de nieuwe zaal een zogenaamde ‘middenzaal’ in het clubcircuit waarmee een completer muziekaanbod kan worden bereikt, aldus de gemeente. Het winnende schetsontwerp is unaniem gekozen door een commissie met daarin vertegenwoordigers van IBA Parkstad, poppodium NIEUWE NOR en de gemeente Heerlen. IBA staat voor Internationale Bau Ausstellung, een concept dat ruim honderd jaar geleden in Duitsland is ontstaan als een tentoonstelling voor de moderne bouw. IBA ontwikkelde zich tot een succesvolle formule die in een regio of stad een krachtige impuls geeft aan economie, ruimte en samenleving. IBA Parkstad bestaat uit acht gemeenten in de voormalige mijnstreek: Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld, Schinveld en Voerendaal. Ook Schinnen is aangesloten. De mijnsluitingen in deze gemeenten leidden onder meer tot hoge werkloosheid, vergrijzing en wegtrekkende jongeren. Bureau IBA Parkstad zwengelt projecten aan, zoals de bouw van een nieuw poppodium.

De uitbreiding van NIEUWE NOR omvat een grotere en bredere zaal, inclusief een foyer en garderobe-ruimte. Het is de bedoeling dat de huidige NIEUWE NOR één geheel gaat vormen met de nieuwbouw. De huidige zaal blijft intact, net als het café. De entree naar de zaal en de ruimte backstage worden wel volledig opgenomen in de nieuwbouw: hier komen een bredere ontvangstruimte, ruimere trappen en meer backstage-ruimte. Verder komt er een inpandige laad- en losplaats met ruimte voor een zogenaamde nightlinerbus, een bus waar veel bands mee toeren.

Als alles volgens planning verloopt, kan de nieuwe popzaal in 2020 in gebruik worden genomen.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>