Sluis Amerongen klaar, Hagestein volgt

Sluis Amerongen

Door: Jeroen Kreule

Na renovatiewerkzaamheden is Sluis Amerongen sinds deze week weer in gebruik. De elektrotechnische installaties zijn vervangen, betonreparaties zijn uitgevoerd en de bewegingswerken van de sluisdeuren zijn vervangen. Verder zijn de betonconstructies van de stuw geschilderd. De sluis is bovendien geschikt gemaakt voor zwaardere schepen. Ook is de sluis geschikt gemaakt voor bediening op afstand.

Sluis Amerongen is onderdeel van het stuwenensemble Nederrijn en Lek. Dit ensemble bestaat in totaal uit drie stuwcomplexen: bij Hagestein, Driel en dus Amerongen. Elk complex heeft een sluis, een stuw, een bedieningsgebouw en een vistrap. Dit ensemble zorgt voor voldoende (zoet) water in het Rivierengebied en het IJsselmeer. Verder zorgt het voor vlotte en veilige scheepvaart in de Rijntakken Nederrijn en Lek en de IJssel.

De systemen van de complexen zijn volgens Rijkswaterstaat verouderd, de technische levensduur van een aantal onderdelen is bereikt. Om te zorgen dat de complexen veilig en betrouwbaar blijven werken, voert Rijkswaterstaat de renovatie uit. Tijdens stremming wordt het scheepvaartverkeer omgeleid via de Waal.

Alle drie complexen worden onder handen genomen, Amerongen (opgeleverd in 1965) was de eerste. Sluis Hagestein (1960) is de volgende sluis die gestremd wordt, van 24 september tot en met 16 september. Dit complex kreeg in 2015 de status van een rijksmonument. Dat komt onder meer door de belangrijke functie, de bijzondere architectuur en de markante locatie in het landschap. Voor de renovatie van deze sluis vindt Rijkswaterstaat het van groot belang dat het complex zijn markante uitstraling behoudt. Er is een plan gemaakt, in samenwerking Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Vianen. Ook is een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd. Driel (1970) is in het voorjaar van 2019 aan de beurt.

Het stuwensemble krijgt centrale bediening. Daarmee verdwijnt de fysieke aanwezigheid van bedienend personeel. De bediening gebeurt straks van 1 centraal bedieningsgebouw in Amerongen. De totale operatie is eind 2019 afgerond, zo is de verwachting.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina overĀ Trending Projecten>>