Oisterwijk bouwt nieuwe sporthal met zwembad

SportaccommodatieOisterwijk

Door: Jeroen Kreule

Oisterwijk gaat bouwen aan een nieuwe sportaccommodatie op Sportpark Den Donk aan de Sportlaan. Het gebouw krijgt onder meer een zwembad met beweegbare bodem en een sporthal, inclusief horeca. Op dit sportpark zijn momenteel al meerdere sportverenigingen actief. De komst van de nieuwe voorziening moet leiden tot meer synergie tussen de verenigingen, aldus de gemeente. De nieuwe accommodatie vervangt De Leye, de huidige sporthal met zwembad. Ook de scoutingvereniging krijgt een nieuw onderkomen op Den Donk. Verder komen er meer parkeerplaatsen op het sportpark en kan de manege uitbreiden.

De combinatie Van der Horst Aannemers, Slangen + Koenis Architecten en Van Dorp Installaties gaat de nieuwe accommodatie bouwen en de komende 25 jaar onderhouden. Vier partijen wilden de accommodatie realiseren, maar het voorstel van Van der Horst, Slangen + Koenis en Van Dorp kwam als beste door de bus: de combinatie scoorde het hoogst op kwaliteit en prijs. De gemeente start binnenkort met het bouwrijp maken van de locatie. Als alles volgens planning verloopt, kan in augustus 2018 worden begonnen met de bouw. De bouwtijd neemt naar verwachting een jaar in beslag.

Het nieuwe gebouw zou aanvankelijk tien miljoen euro kosten, maar dat blijkt niet genoeg. De oorzaak: de stijgende bouwprijzen. Het college heeft de raad gevraagd om een miljoen euro extra vrij te maken.

In het ontwerp zijn alle voorzieningen op de begane grond toegankelijk. Er wordt gebouwd met duurzame materialen, bovendien wordt de nieuwe accommodatie gasloos gebouwd. Warmte wordt zoveel als mogelijk hergebruikt. Ook komen er zonnepanelen op het dak. Het gebouw wordt bijna energieneutraal. ‘Door gebruik te maken van verschillende hoogten en eenvoudig kleurgebruik past het gebouw mooi in de omgeving’, aldus de gemeente.

De sportaccommodatie beschikt straks over een zwembad dat geschikt is voor het halen van zwemdiploma’s, speciale doelgroepen en voor trainingen en wedstrijden van de Oisterwijkse zwemverenigingen.  Voor de exploitatie wil het college van burgemeester en wethouders een vijfjarig contract aangaan met Optisport, die momenteel ook De Leye exploiteert.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>