Nieuw Stationsgebied Leiden moet gaan verbinden

Door: Jeroen Kreule

Op de plek van het oude kantoor van ABN Amro aan de Stationsweg in Leiden komen twee woontorens, een hotel, horeca en een parkeergarage. Synchroon is de ontwikkelaar van dit project.

Het multifunctionele gebouw bestaat uit twee woontorens met 94 koop- en huurappartementen, een hotel met 132 kamers en circa 1000 vierkante meter andere horeca. De woningen liggen naast het Centraal Station, Bio Science Park en de binnenstad van Leiden. NL Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp. De bouw start in het eerste kwartaal van 2019.

Het totale stationsgebied van Leiden ondergaat een flinke metamorfose. Een van de doelen van het nieuwe stationsgebied is om de historische binnenstad met het moderne Bio Science Park te verbinden. Volgens wethouder Paul Laudy is het stationsgebied een drukbezocht gebied dat dringend aan vernieuwing toe is. ,,De huidige inrichting sluit niet aan op de kansen die dit belangrijke knooppunt biedt.’’

Een van de belangrijkste redenen waarom het stationsgebied zich volgens de gemeente niet kon ontplooien, is terug te vinden in de huidige structuur en inrichting van het gebied. ‘Door de dominante infrastructuur, het vele asfalt, de onaangenaam grote openbare ruimten en de ondoordringbare bouwblokken werd het gebied op alle mogelijke wijzen onderbenut’. Verkeersstromen zitten elkaar in de weg, verder is er geen sprake van een entree naar de binnenstad. Bovendien is het er niet prettig toeven: de verblijfskwaliteit wordt als zeer matig beschouwd.

De complete transformatie neemt vijftien à twintig jaar in beslag. Aan de stadkant, tegenover het station, wordt momenteel gebouwd aan het multifunctionele gebouw Lorentz. Dit gebouw bestaat uit een sokkel van waaruit twee woontorens verrijzen, met in totaal 167 huurwoningen. De sokkel zelf krijgt 4500 vierkante meter kantoorruimte; het onderste gedeelte is bedoeld voor commerciële activiteiten als horeca en retail. Lorentz bestaat verder uit een parkeergarage en een grote fietsenstalling. Lorentz – dat naar verwachting begin 2019 wordt opgeleverd – is eigendom van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Van Wijnen is ontwikkelaar en bouwer.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>