De Toren van Oud: De eerste Haagse wolkenkrabber

Download gratis de projectinformatie, inclusief marktpartijen en contactpersonen

Door: Tessa van der Griendt

De iconische Toren van Oud gelegen aan Catsheuvel 4-16 in het chique Statenkwartier, wordt door de Van der Vorm Vastgoed Groep ‘onzichtbaar’, maar ingrijpend getransformeerd tot 38 short-stay appartementen, inclusief twee dubbellaagse penthouses, een moderne fitnessruimte, lounge/lobby en een parkeergarage voor zeven auto’s.

Het markante driehoekige gebouw (16x16x16 meter) van 64,8 meter hoog met 18 verdiepingen is  een geliefd herkenningspunt in de wijde omgeving met een panoramisch uitzicht over de Noordzee, de Scheveningse Bosjes en het centrum van Den Haag. De eerste wolkenkrabber van Den Haag is ontworpen in 1961 door J.J.P. Oud en gebouwd in 1963.

Het ontwerp is tot stand gekomen door een samenwerking van Eric Vreedenburgh van Archipelontwerpers en Dennis Hofman van Bos Hofman Architektenkombinatie. De constructeur is Andries Broersma van Ingenieursbureau Broersma. Valstart Simonis is de installatieadviseur. De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door Tetteroo Bouw en Projectontwikkeling B.V. en starten in maart 2018. In het eerste kwartaal van 2019 zullen alle werkzaamheden worden afgerond.

Het gebouw is gekenmerkt door de glazen doorzicht gevelstroken in combinatie met gele bakstenen borstweringen. De toren wordt ca. 10% verruimd aan alle kanten om bruikbare plattegronden te creëren. Per verdieping komen er twee studio’s elk van ca. 60 m2. Om de verhoudingen intact te houden wordt het gebouw daardoor ook 10% hoger. Dit compenseert de onderste verdieping die in het landschap zal gaan verdwijnen. De beroemde geel geglazuurde gevel die naar het Noordzeestrand verwijst, wordt vervangen door een nieuwe beter geïsoleerde gevel met behoud van de originele uitstraling en kleuren.

De onderste verdieping waarin een lobby en een moderne fitnessruimte komen, zal worden ingepast in een glooiend duinlandschap dat aansluit op het omliggende gebied; de zwaar beveiligde Internationale Zone. De architecten hebben een halfronde patio, voorzien van een vijver en cascade, verzonken in het duinlandschap toegevoegd, waarmee de rechthoek en de driehoek er een basiselement bij krijgen. Bij de transformatie van het gebouw wordt ook de buitenruimte door de gemeente Den Haag in samenwerking met DS Landschapsarchitecten aangepakt.

De Van der Vorm Vastgoed Groep uit Rotterdam heeft de toren als belegging aangekocht. Na oplevering zal Van der Vorm de short-stay appartementen zelf gaan verhuren. Er is nu een grote behoefte aan dergelijke appartementen bij de internationale instellingen in de omgeving waar veel expats voor een korte tijd op projectbasis werkzaam zijn.

Op woensdagmiddag 28 februari jl. is door wethouder Boudewijn Revis namens het gemeente bestuur van de gemeente Den Haag, het officiële startsein gegeven voor de bouwwerkzaamheden van de Toren van Oud, waarmee de transformatie waarover langere tijd alleen nog maar gesproken, is nu ook realiteit wordt.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>