Trudo Toren: verticaal bos in Eindhoven

In Eindhoven wordt een bos gebouwd. Een bos van negentien verdiepingen hoog en 125 huurappartementen voor starters. De opdrachtgever is dan ook niet Staatsbosbeheer, maar woningstichting Trudo.

Door: Jelle Adamse

De opvallende ‘Trudo Toren’ is ontworpen door het Italiaanse architectenbureau Stefano Boeri Architetti The Studio. Een blik op het portfolio van dit bureau verraadt de specialiteit van de architect: groene gevels. De projecten dragen namen als ‘Bosco Verticale’, ‘Wonderwoods’, ‘Forêt Blanche’ en nu dus ‘Trudo Vertical Forest’ oftewel de Trudo Toren. Voor de Trudo Toren werken de architecten samen met lokale groenpartners als DuPré Groenprojecten uit Helmond en kwekerij Van den Berk uit Sint-Oedenrode.

De Trudo Toren krijgt 125 sociale huurappartementen met een compacte oppervlak van 50 m2. Elk appartement krijgt een balkon en daarnaast twee grote groenbakken. In totaal komen in die bakken 125 bomen (tot 6,5 m hoog) en 5.200 struiken en planten. Bij het uitkiezen van de bomen is gekozen voor exemplaren die bloeien, in de herfst verkleuren of wintergroen blijven. Zo ontstaat in elk jaargetijde een ander gevelbeeld.

Op de begane grond is ruimte ingepland voor publiekstrekkende functies als retail en horeca. Op de eerste verdieping is 350 m2 kantoorruimte gereserveerd. Het gebouw krijgt geen parkeerfunctie aangezien er voldoende parkeergelegenheid is in het nabijgelegen Veemgebouw.

Ook uniek aan de Trudo Toren is dat het om sociale woningbouw gaat. Het scoort hierdoor zowel goed op de ecologische als op de sociale pijler van duurzame ontwikkeling. Op jaarbasis is het groen goed voor zo’n 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof.

De bouw van het complex is in handen van Stam + De Koning, met Homij en Unica als respectievelijk E- en W-installateur. Deze drie partijen zijn allen zelf in Eindhoven gevestigd.

Als alles volgens planning verloopt start de bouw dit voorjaar en kunnen de appartementen in de zomer van 2019 in gebruik worden genomen.

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>