Oude heer ontmoet jonge dame

Door: Tessa van der Griendt

Hoe ga je om met een monumentale watertoren die vraagt om een nieuwe toekomst? De functie watertoren aan de Verburchlaan 25 te Naaldwijk is in 2000 opgehouden te bestaan. Eigenaar Evides (dochteronderneming van Europoort Drinkwatermaatschappij NV) schreef een ontwerpwedstrijd uit over de toekomst van het monument. HET architectenbureau heeft hiervoor het winnende ontwerp gemaakt. Het ontwerp met een programma van 9 luxe appartementen bleek het meest te overtuigen.

Een huwelijk tussen oud en nieuw

Met respect voor het bijna 41 meter hoge monument – ontworpen door Hendrik Sangster en gebouwd in 1929 – en met het oog gericht op de toekomst, lag het antwoord op die vraag in een verbintenis tussen oud en nieuw. Er zou werkelijk sprake moeten zijn van een huwelijk en niet van een “living apart together” relatie. Met dit conceptuele uitgangspunt, bleek het woonprogramma, dat in principe op gespannen voet staat met het gesloten en onverzettelijke karakter van de watertoren, heel goed mogelijk. Naast de zware sombere “oude heer” staat een lichte kleurrijke “jonge dame”. In deze “jonge dame” bevinden zich de zeer noodzakelijke functies als lift, veiligheidstrappenhuis en entree. In de “oude heer” zijn juist de slaapvertrekken en nevenruimten geplaatst om er voor te zorgen dat er geen grote openingen in de historische gevels gemaakt hoeven te worden. Tussen de historische toren en de nieuwe toren, liggen, in 8 van de 9 appartementen, de woonkamer, de keuken en het zeer ruime balkon. Het zijn ruimten met volledig glazen gevels waardoor een zo groot mogelijke transparantie ontstaat tussen de beide verticale onderdelen.

Klap op de vuurpijl is natuurlijk het negende en hoogste appartement. Dat heeft de slaapvertrekken in de cilinder, het voormalige vlakbodem reservoir, en de woonvertrekken direct onder de koepel met het mooiste uitzicht van heel Nederland. Hier kun je namelijk 360 graden rondom uitkijken over het Westland en alle windstreken.

Constructie

De watertoren bestaat uit een betonconstructie opgebouwd uit vierkante kolommen geordend in een vierkant en gepositioneerd op de hoekpunten en in het centrum. Het metselwerk is opgebouwd met donkere stenen in halfsteens verband. De koepel is gemaakt van een dunne gewapende betonnen schaal omkleed met rechthoekig koperen singels. De gehele betonnen draagconstructie wordt hersteld en opgenomen in de nieuwe  appartementen. Het originele metselwerk in de drie geveldelen zal behouden worden. Om aansluiting te maken tussen de nieuwbouw en de watertoren wordt een opening gemaakt in het vierde geveldeel. IMD Raadgevende ingenieurs heeft hiervoor het constructie-advies gegeven. Alle houten kozijnen worden vervangen door zwartbruine aluminium kozijnen met isolerende en zonwerende neutrale beglazing. In het oog van de koepel wordt een daklicht met een diameter van 1.2 meter aangebracht om voldoende daglicht toe te laten. De gehele watertoren wordt van binnenuit geïsoleerd.

Duurzaamheid

Alle appartementen worden uitgevoerd met laagtemperatuur vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. De appartementen zijn gasloos en ‘all electric’. Koken gaat op inductie. De bestaande en nieuwe toren voldoen na voltooiing aan de duurzaamheidseisen die op dit moment gelden in het bouwbesluit.

Parkeren

Parkeren geschiedt in hoofdzaak op het maaiveld, eigen terrein en in de directe omgeving. Een uitzondering is gemaakt voor het 8ste en 9de appartement. Daar is een aparte garage inclusief berging voor gemaakt.

Historisch icoon

De oude toren is donker, somber en onverzettelijk van karakter. Daar wordt juist een heel slanke en lichtvoetige toren tegenover gezet, bekleed met geïsoleerd gefigureerd glas in een zeegroene en zee blauwe kleur, om een aantrekkelijke spanning tussen beide delen te creëren. Er tussenin is het wonen zichtbaar. Dit huwelijk tussen “de oude heer” en de jonge dame” zal een heel lang leven beschoren zijn want voor het eerst in de geschiedenis van deze watertoren ontstaat er een lichtend baken gedurende de dag én de nacht. Een Westlands icoon op een historische locatie!

<<Bekijk ook onze overzichtspagina over Trending Projecten>>