MENU

5 tips voor een betere leadgeneratie in de bouw

Voor bedrijven die actief zijn in de bouw, en zich richten op de b2b-markt, is het verzamelen van kwalitatieve leads essentieel om de groei van het bedrijf op de lange termijn te ondersteunen. Voor deze bedrijven kan het genereren en kwalificeren van marketing en sales leads een uitdaging zijn vanwege de complexiteit van (veel) bouwprojecten, de diversiteit aan marktpartijen en de lange verkoopcycli. Zo hebben veel partijen een 'dubbele funnel', waarbij zowel bouwprojecten als de bijbehorende organisaties (voor andere projecten) bewerkt worden.

In dit artikel geven we je 5 tips om het leadgeneratie(proces) van je bedrijf te verbeteren.

Tip 1 - Identificeer en definieer de juiste doelgroep(en)

Het identificeren en definiëren van de juiste doelgroep(en) is van cruciaal belang bij het genereren van kwalitatieve marketing en sales leads. In de bouwsector zijn er verschillende deelmarkten, zoals infra, woningbouw en utiliteitsbouw. Daarnaast zijn er vaak veel verschillende marktpartijen (zoals architectenbureaus, ontwikkelaars, aannemers, installateurs, etc.) betrokken bij bouwprojecten, die in meer of mindere mate invloed kunnen hebben op jouw verkoopproces. Dit zorgt ervoor dat er verschillende doelgroepen kunnen zijn, die elk om een specifieke aanpak vragen.

Welke bouwfases, beslissers en soort projecten?

Focus je je op een specifieke branche, beslisser of bouwfase? Zoek je projecten vanaf een bepaalde grootte (ramingsbedrag, oppervlakte) of met een duurzaamheidskenmerk (BENG, BREAAM, etc.)? Des te duidelijker de criteria van jouw ideale bouwprojecten en/of doelgroepen zijn, des te sneller jij jouw ideale leads vindt. Het loont om hier aandacht en tijd aan te besteden en jouw doelgroep(en) scherp te definiëren . Want des te beter je weet wie jouw primaire doelgroepen zijn, des te efficiënter al je vervolgactiviteiten zullen worden.

Tip 2 - Gebruik de juiste, effectieve marketingkanalen

Als je weet wat jouw primaire doelgroep(en) is, kun je op zoek gaan naar de juiste marketingkanalen. Weet jij waar jouw doelgroep zich bevindt, online en offline? Om de juiste leads te gaan genereren, moet je de voor jouw effectieve marketingkanalen gaan vinden. Bekijk bijvoorbeeld eens hoe je via VMN Media de bouw kunt bereiken. Er zijn veel verschillende marketingkanalen beschikbaar die je kunt gebruiken om jouw product of dienst te promoten. Zoals:

  1. Social media platforms (zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok)
  2. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekmachine-adverteren (SEA)
  3. E-mailmarketing
  4. Content marketing (zoals blogs, whitepapers, e-books, video's)
  5. Evenementen en beurzen
  6. Traditionele media zoals televisie-, radio- en printadvertenties
  7. Direct mail
  8. Influencer marketing
  9. Affiliate marketing
  10. Mobiele marketing (zoals in-app-advertenties, mobiele push-notificaties)

Leadportals hebben vaak hoge ROI

Naast deze marketingkanalen kun je natuurlijk ook gebruik maken van leadportals zoals Bouwberichten. Vaak hebben leadportals een relatief hoge conversieratio naar sales en een relatief lage cost-per-acquisition / cost-per-sale (in vergelijking met andere kanalen). Dat komt vooral omdat je via een leadportal als Bouwberichten kunt filteren op de kenmerken van jouw ideale lead, waardoor je heel gericht specifieke leads kunt vinden en benaderen.

De keuze van je marketingkanalen(mix) is afhankelijk van je doelgroep, de marketingdoelstellingen en het budget van je bedrijf. Het is belangrijk om te bepalen welke kanalen het meest effectief zijn voor jouw doelstellingen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de return on investment (ROI) per kanaal in kaart te brengen.

Tip 3 - Analyseer je leads

Nadat je via verschillende marketingkanalen leads hebt gegenereerd is het tijd om deze te gaan analyseren. Bij het analyseren van leads is het belangrijk om de juiste gegevens te verzamelen en te gebruiken om de meest waardevolle leads te identificeren en te prioriteren voor verkoopinspanningen.

Input voor een goede leadanalyse

  1. Bedrijfsgegevens: Verzamel basisinformatie over de leads, zoals bedrijfsgrootte, aantal werknemers, hoofdactiviteit, oprichtingsdatum, beslissers, enz. Dit kan helpen om te begrijpen wie je ideale klanten zijn.
  2. Gedragsgegevens: Verzamel gegevens over hoe leads zich gedragen op uw website of tijdens interacties met uw bedrijf. Dit kan helpen om te begrijpen welke producten of diensten het meest relevant zijn voor de leads. Via Bouwberichten kun je ook informatie vergaren over de potentie van een organisatie. Zo kun je op de organisatie-detailpagina in Bouwberichten uitgebreide informatie vinden over een organisatie. Zo zie je het aantal verwante projecten, de gerelateerde ramingsommen en in welke subsectoren van de bouw de organisatie actief is. Naast alle projecten zie je hier ook met welke partijen deze organisatie vaak samenwerkt. Dat kan interessante inzichten opleveren die je kunt gebruiken in je marktbewerking. Tip: bekijk de tutorial Leads kwalificeren en benaderen om te zien waar je de informatie kunt vinden.
  3. Interessegebieden: Identificeer de interessegebieden van de leads, zoals de inhoud die ze bekijken, de pagina's die ze bezoeken en de vragen die ze stellen. Dit kan helpen om te bepalen welke producten of diensten het meest relevant zijn voor elke lead.
  4. Kanaalgegevens: leg bij elke lead vast via welk kanaal deze is gevonverteerd. Zo kun je op een later moment in kaart brengen welk percentage van je sales via welk marketingkanaal is gerealiseerd en kun je de return-on-investment (ROI) per kanaal uitrekenen. Zo kun je de inzet van jouw marketingkanalen verder optimaliseren.
  5. Koopbereidheid: Identificeer welke leads klaar zijn om te kopen en welke nog meer 'aandacht' nodig hebben vanuit de marketingafdeling. Dit kan je helpen om de verkoopinspanningen te richten op de meest veelbelovende leads. In Bouwberichten kun je hiervoor tags gebruiken (bijv. MQL of SQL) in je taken en opmerkingen. Tip: bekijk de tutorial Leads kwalificeren en benaderen om te zien hoe je deze tags toevoegt.

Tip 4 - Kwalificeer je leads

Nu je de leads geanalyseerd hebt kun je starten met het kwalificeren. Leadkwalificatie is het proces waarbij je potentiële klanten of leads beoordeelt om te bepalen of ze klaar zijn om te kopen. Dit omvat het beoordelen van hun behoeften, budgetten, autoriteit om beslissingen te nemen en andere factoren die van invloed kunnen zijn op hun koopbeslissing.

Afhankelijk van de criteria die voor jouw bedrijf het meest belangrijk zijn, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een van onderstaande leadkwalificatiemethoden:

  • BANT (Budget, Authority, Need, Timeline)
  • SPIN (Situation, Pain, Implication, Need)
  • CHAMP (Challenge, Authority, Money, Prioritization)

De BANT-methode wordt door veel B2B-bedrijven gebruikt. Bij deze methode wil je antwoord krijgen op de volgende vragen:

  1. Budget: Is het budget bekend dat er beschikbaar is voor het project? En is dit budget toereikend en passend?
  2. Authority: Heeft de contactpersoon een bepaalde autoriteit of relevante invloed rondom het project? En is hij/zij beslissingsbevoegd?
  3. Need: Is er een duidelijke behoefte bekend? Dus past de vraag bij de oplossing die er geboden wordt? Dit is uiteraard een belangrijk toetspunt in het leadkwalificatieproces voor b2b leads.
  4. Timeline: Op welke termijn wordt het er verwacht dat het project gaat lopen? Is er een concrete planning, is er op een bepaalde termijn budget vrijgemaakt en zijn de juiste resources beschikbaar om het project te draaien?

Als je antwoord op bovenstaande vragen hebt gekregen kun je gaan kwalificeren. Het is aan te raden om een onderscheid te maken tussen Marketing Qualified Leads (MQL's) en Sales Qualified Leads (SQL's). Het grote verschil tussen een MQL en een SQL, is dat een MQL op de hoogte is van zijn probleem maar nog niet gereed is om een aankoop te doen, terwijl een SQL weet dat jouw product of dienst mogelijk zijn probleem kan oplossen en bereid is om daarover in gesprek te gaan.

Tip 5 - Gebruik leadscoring voor een soepele overgang van MQL naar SQL

Lead scoring is een proces waarbij je leads beoordeelt en rangschikt op basis van hun interesse en gereedheid om een product of dienst aan te kopen. Het is een methode om aan elke lead een numerieke score of graad toe te kennen op basis van hun interacties met de website, e-mails, social media en andere kanalen (zoals salesgesprekken). Op basis van de leadscoring kun je bijvoorbeeld bepalen bij welke score een lead overgaat van marketing (MQL) naar sales (SQL).

Tips om leadscoring succesvol in te zetten

Bepaal welke activiteiten welke score krijgen

Het toekennen van punten bij leadscoring is een belangrijke stap om te bepalen welke leads de meest veelbelovende zijn voor een bedrijf. Hieronder staan enkele slimme manieren om punten toe te wijzen bij leadscoring:

  1. Gedrag: Wijs punten toe op basis van het gedrag van de lead. Bijvoorbeeld, als een lead een whitepaper downloadt, een contactformulier invult of zich inschrijft voor een nieuwsbrief, kan dit worden beschouwd als positief gedrag dat een hoge score verdient. Maar je kunt ook kijken naar het type bouwprojecten waar ze een rol in spelen en de organisaties waar ze mee samenwerken. Op basis van het gedrag kun je beter inschatten of er een match is met jouw product of dienst.
  2. Demografische gegevens: Geef punten op basis van de demografische gegevens van de lead, zoals branche, bedrijfsgrootte, etc. Dit kan een indicatie geven van de aankoopkracht van de lead en of ze een goede match zijn voor de producten of diensten van het bedrijf.
  3. Interessegebieden: Geef punten op basis van de interessegebieden van de lead. Dit kan worden bepaald door te kijken naar de inhoud die de lead heeft bekeken of gedownload, of door te kijken naar de specifieke zoekwoorden die ze hebben gebruikt om naar de website van het bedrijf te komen. Zo kan bijvoorbeeld duidelijk worden dat een lead 'duurzaamheid' belangrijk vindt. Dit kan een indicatie geven van hoe goed de lead past bij de producten of diensten van jouw bedrijf.
  4. Timing: Wijs punten toe op basis van de timing van de interacties van de lead met het bedrijf. Bijvoorbeeld, als de lead kort geleden interactie heeft gehad met het bedrijf, kan dit een indicatie zijn dat ze dichter bij het nemen van een aankoopbeslissing staan en daarom een hogere score verdienen.
  5. Kwaliteit van de interactie: Geef punten op basis van de kwaliteit van de interactie met de lead. Als de lead bijvoorbeeld een verzoek heeft ingediend voor een productdemo of een offerte, kan dit worden beschouwd als een teken van een sterke koopintentie en dus een hoge score verdienen.

Door een combinatie van deze factoren te gebruiken, kun je slimme punten toekennen bij leadscoring en daardoor prioriteit geven aan de leads die het meest kansrijk zijn om te converteren naar klanten.

Doe het samen

In veel bedrijven wordt het salesproces vertraagd, omdat het marketingteam leads naar het salesteam doorstuurt, terwijl zij nog geen intentie hebben om te kopen. Het verdient aanbeveling om de marketing- en salesafdeling (indien aanwezig) gezamenlijk de leadscoring te laten bepalen en periodiek te evalueren. Zo zorg je dat de benodigde marketing- en saleskennis volledig benut, je frustratie zoveel mogelijk voorkomt en je efficiënter te werk gaat.

Registreer je scoring en integreer je marketing- en CRM-tool(s)

Nu je de scoring hebt bepaald is het tijd om in een systeem de lead scoring te registreren. Dit kan handmatig op bijvoorbeeld een fysiek of digitaal invulformulier, maar je kunt hiervoor ook marketing automation software gebruiken zoals Hubspot. Het verdient ook aanbeveling om je marketing tool(s) en CRM-tool te koppelen zodat je altijd een volledig beeld hebt van de reis die jouw lead doormaakt. Door dit te doen kun je ook eenvoudiger de leadscoring in 1 systeem registreren en monitoren.

Segmenteer, personaliseer en automatiseer je marketinginspanningen

Des te meer je weet over jouw leads, des te meer je het leadproces kunt personaliseren en automatiseren. Op basis van de leadanalyse en scores kun je de marketinginspanningen aanpassen aan de specifieke behoeften en interesses van elke MQL en SQL. Zo kun je bijvoorbeeld geautomatiseerde email flows maken voor een MQL segment waarvan je weet (of vermoed) dat ze eerst de klantreviews en klantcases gelezen moeten hebben voordat ze overgaan tot een salesgesprek.

Optimaliseer het marketing- en salesproces

Het verdient aanbeveling het leadproces regelmatig te analyseren en bespreken. Welke gemene deler(s) zie je bij de verkopen? Welke MQL/SQL segmenten zijn lastig te converteren? Welke kanalen leveren uiteindelijk de meeste sales op? Klopt onze primaire doelgroep nog? Moeten we wellicht een nieuw product ontwikkelen voor een specifiek segment? Door deze vragen gezamenlijk (met marketing en sales) te beantwoorden leer je snel wat wel en niet goed werkt en waar de kansen liggen. Uiteindelijk zal het je helpen om efficiënter te worden in je tijd, je cost-per-sale omlaag te krijgen en je ROI te verbeteren.

Probeer 14 dagen gratis

Probeer gratis

Probeer 14 dagen gratis. Het is geheel vrijblijvend en stopt automatisch.

Annuleren

Meer weten?

Wil je vrijblijvend met één van onze adviseurs van gedachten wisselen? Dat kan. Onze adviseurs vertellen je graag meer over onze data-producten en hoe deze jouw bedrijf verder kunnen helpen. Neem contact op met Marianne of laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met jou op.

Marianne Smit

Laat je terugbellen

Hallo, mijn naam is . Ik werk bij als . Je kunt mij bereiken via of bellen op .