MENU

Op zoek naar kansrijke aanbestedingen in de bouw? Met Bouwberichten heb je continue inzicht in verkoopkansen

Aanbestedingen in de bouw (GWW)

Met Bouwberichten heb je continue een actueel inzicht in nieuwe, lopende en gerealiseerde aanbestedingen in Nederland en de rest van de EU. Daarnaast krijg je inzicht in alle (publieke en private) bouwprojecten in Nederland en Vlaanderen.

  • Zoek in meer dan 150.000 publieke aanbestedingen en 400.000 bouwprojecten
  • Vind actuele informatie over aanbestedingen en bouwprojecten
  • Vind kansrijke leads voor jouw product of dienst
  • Vergroot je leadfunnel en omzet
  • Probeer 14 dagen gratis, zonder verplichtingen

Bekijk hoe het werkt

Probeer 14 dagen gratis

Probeer gratis

Probeer 14 dagen gratis. Het is geheel vrijblijvend en stopt automatisch.

Annuleren

Vind kansrijke bouw tenders en private bouwprojecten

Aanbestedingen kunnen een belangrijk element zijn om je sales funnel op peil te houden. Ze zijn soms tijdrovend en ingewikkeld, maar als je nieuwe opdrachten wilt binnenhalen, ontkom je er soms niet aan.

Met Bouwberichten heb je continue een actueel inzicht in lopende en gerealiseerde EU aanbestedingen en bouwprojecten. Je kunt zoeken in meer dan 150.000 aanbestedingen en 400.000 bouwprojecten. Bij elke aanbesteding en/of bouwproject zie je direct welke organisaties en contactpersonen betrokken zijn en kun je contact opnemen.

Probeer Bouwberichten 14 dagen gratis

Aanbestedingsvormen bouw

Voor de Europese aanbesteding van (infra) bouwprojecten zijn er over het algemeen drie aanbestedingsprocedures: de openbare procedure, de niet-openbare procedure en de concurrentiegerichte dialoog.

Openbare aanbesteding

Dit is de meest gebruikelijke vorm van aanbesteding in de bouw. Bij een openbare aanbesteding kan elke geïnteresseerde aannemer zich inschrijven voor het project. De opdrachtgever kiest vervolgens de aannemer met de beste offerte.

Niet-openbare aanbesteding

Een niet-openbare aanbesteding in de bouw, ook wel genoemd als een beperkte aanbesteding, is een aanbestedingsprocedure waarbij de opdrachtgever een beperkt aantal aannemers uitnodigt om een offerte in te dienen voor een project. Dit in tegenstelling tot een openbare aanbesteding, waarbij elke geïnteresseerde aannemer zich kan inschrijven.

Concurrentiegerichte dialoog

Bij een concurrentiegerichte dialoog werken de opdrachtgever en een select aantal aannemers samen om het ontwerp en de uitvoering van het project te verbeteren. Dit wordt vaak gebruikt voor complexe projecten of projecten waarbij innovatie een belangrijke rol speelt.

Voor de drie procedures zijn de verloop en voorschriften beschreven in de aanbestedingswet. De openbare procedure en de niet- openbare procedure worden over het algemeen gezien als de reguliere procedures. Voor de concurrentiegerichte dialoog zijn volgens de wet bijzondere voorwaarden verbonden.

Lees meer over aanbestedingsvormen en procedures

Aanbesteding woningbouw

Nederland kent een grote uitdaging voor de woningbouw. De doelstellingen uit het Woningbouw programma van het kabinet zijn versneld en verder verhoogd. De ambitie is nu om in totaal 37.500 flexwoningen in de periode 2022-2024 (2022: 7.500, 2023: 15.000, 2024: 15.000) te realiseren. Om deze ambitie te halen zijn afspraken gemaakt met medeoverheden. Zij geven extra prioriteit voor het beschikbaar stellen van locaties en het gereedmaken voor de bebouwing daarvan.

Korte termijn - 2000 tijdelijke woningen
Het ministerie vraagt via het Rijksvastgoedbedrijf om ongeveer 2.000 tijdelijke woningen, die uiterlijk juli 2023 opgeleverd moeten worden. De kernpunten in de aanbesteding zijn verplaatsbaar (na demontage weer volledig te assembleren), stapelbaar tot 3 verdiepingen hoog en een minimum percentage hergebruikt en biobased bouwmaterialen.

Ontdek kansrijke woningbouw aanbestedingen

Aanbesteding Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf wil in 2030 alle nieuwe bouwopdrachten volledig circulair aanbesteden. Daarnaast wil het Rijksvastgoedbedrijf de 12 miljoen vierkante meter aan vastgoed circulair gaan beheren. In 2022 en 2023 hoopt het Rijksvastgoedbedrijf zo'n 66 projecten in de markt te zetten. Het gaat hierbij om zo’n 1,5 miljard aan bouwprojecten en onderhoud.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat vanaf dit jaar alle renovatieprojecten, nieuwbouw en sloopprojecten circulair aanbesteden. Voor aannemers betekent dit dat ze zo min mogelijk nieuwe bouwmaterialen moeten gebruiken en zo veel mogelijk herbruikbare of biobased materialen. Ook moeten ze hergebruiken wat er al in de panden zit die in het beheer zijn van het Rijk.

Inkoopplanning Rijksvastgoedbedrijf

Wat ook nieuw is in de meest recente Inkoopplanning van het Rijksvastgoedbedrijf voor 2023-2024: de eerste meerjarige onderhoudscontracten voor één hoofdaannemer. Van alle opdrachten is 70 procent ‘vrij zeker’ van aanbesteding in de jaren 2023 en 2024, een groter aandeel dan in de planning van maart dit jaar (54 procent).

Ontdek kansrijke aanbestedingen Rijksvastgoedbedrijf

Aanbesteding GWW

De GWW-sector is gefocust op de bouw van dijken, bruggen, kanalen, grondwerk, baggerwerken, waterbouw en wegenbouw. Aanbestedingen binnen Grond, Weg-, en Waterbouw (GWW) verlopen volgens het inkoopbeleid van Rijkswaterstaat. Provincies, gemeenten, waterschappen, agentschappen zoals Rijkswaterstaat en netbeheerders zoals Liander en Gasunie kopen in via een openbare of onderhandse aanbestedingen.

Inkoopplanning Rijkswaterstaat
Sinds de vorige inkoopplanning in juni 2022 zijn voor meerdere werken de marktbenaderingen gestart. Dat geldt o.a. voor de renovatie van de Zandkreeksluis, Krammersluizen, de verbreding van de snelweg A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide en het Sluisomplex Hansweert. De aanbesteding van de vernieuwing van de Van Brienenoordbrug is ook recent gestart. Bekijk de nieuwste inkoopplanning van November 2022.

Ontdek kansrijke GWW aanbestedingen

Twee fasen contract

De twee fasen contractaanpak is aan populariteit aan het winnen in de bouwwereld omdat het een efficiëntere manier biedt om projecten te plannen en uit te voeren. In een twee fasen contract, wordt er eerst een ontwerp- en planontwikkelingsfase uitgevoerd, waarbij de bouwplannen worden vastgesteld en de kosten worden geschat. Nadat deze fase is voltooid, wordt er een contract afgesloten voor de uitvoering van de bouw. Dit stelt de opdrachtgever in staat om beter voorbereid te zijn en meer controle te hebben over de kosten en het tijdschema van het project, in vergelijking met de traditionele aanbestedingsprocedure waarbij er eerst een aanbesteding is en daarna pas de plannen worden gemaakt.

Als je kijkt naar de verdeling van contractsoorten per opdrachtgever blijft het aandeel ‘traditionele’ contractvormen in de bouwsector tot in 2021 ongeveer gelijk. Er zijn wel verschuivingen tussen twee-fasen-contracten en moderne contracten. De meest gebruikte contractvorm van het Rijk blijft in 2021 nog steeds het traditionele contract (met 63%).

Lees meer over twee fasen contracten

Probeer 14 dagen gratis

Probeer gratis

Probeer 14 dagen gratis. Het is geheel vrijblijvend en stopt automatisch.

Annuleren

Hoe anderen Bouwberichten ervaren

Lees de cases van Velux, Zehnder, DIT Holding en EigenHuis

'50% van onze leads komt binnen via Bouwberichten'

Monique Deckers, Velux

Lees haar verhaal

'Bouwberichten weet precies wat er waar gebouwd wordt'

Mark Kremers, Zehnder

Lees zijn verhaal

'Ik download projecten waarvan ik denk dat ze interessant zijn. En sales zoekt daar vervolgens contact mee. Het is heel simpel, maar het werkt'

Jackeline Kersing, DIT Holding

Lees haar verhaal

'Ik zie Bouwberichten als een prima leadgenerator'

Rolph Voesenek, Eigenhuis Projecten

Lees zijn verhaal

Meer weten?

Wil je vrijblijvend met één van onze adviseurs van gedachten wisselen? Dat kan. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van Bouwberichten. Neem contact op met Marianne of laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met jou op.

Marianne Smit

Laat je terugbellen

Hallo, mijn naam is . Ik werk bij als . Je kunt mij bereiken via of bellen op .