MENU

Op zoek naar duurzame en circulaire bouwprojecten? Vind alle bouwprojecten met Bouwberichten en krijg inzicht in verkoopkansen

Duurzaam bouwen

Bouwberichten biedt voortdurend up-to-date informatie over duurzame en circulaire projecten in Nederland en Vlaanderen. Met onze tool kun je gemakkelijk de bouwprojecten vinden die aansluiten bij jouw specifieke wensen en eisen.

  • Doorzoek meer dan 400.000 projecten en 200.000 (bouw)organisaties
  • Vind snel de duurzame of circulaire bouwprojecten die je zoekt
  • Ontdek veelbelovende leads voor jouw producten of diensten
  • Breid je leadfunnel uit en verhoog je omzet
  • Probeer het 14 dagen gratis en zonder verplichtingen uit

Bekijk hoe het werkt

Probeer 14 dagen gratis

Probeer gratis

Probeer 14 dagen gratis. Het is geheel vrijblijvend en stopt automatisch.

Annuleren

Wat is duurzaam bouwen?

Minimaliseren van negatieve impact op het milieu

Duurzaam bouwen is een benadering van bouwen die gericht is op het minimaliseren van de negatieve impact op het milieu en het maximaliseren van de efficiëntie van hulpbronnen. Het gaat niet alleen om het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook om het creëren van gezondere en comfortabelere leefomgevingen voor mensen. Duurzaam bouwen omvat het ontwerpen en construeren van gebouwen met materialen en technologieën die het milieu niet belasten. Het betekent ook het verminderen van het energieverbruik en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Gebruik duurzame materialen

Een van de belangrijkste aspecten van duurzaam bouwen is het gebruik van groene materialen. Dit zijn materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu, zoals bamboe, gerecycled hout en duurzaam beton. Deze materialen zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen en zijn dus duurzamer dan traditionele bouwmaterialen. Het verminderen van de afvalproductie is ook een belangrijk aspect van duurzaam bouwen. Dit kan worden bereikt door materialen te recyclen en te hergebruiken.

Energie-efficiëntie

Een ander belangrijk aspect van duurzaam bouwen is energie-efficiëntie. Door het gebruik van geavanceerde isolatie, zonnepanelen, windturbines en andere energie-efficiënte technologieën kan het energieverbruik van gebouwen worden verminderd. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie kan ook bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Duurzaamheid bouwsector

Een groot deel van de CO2-uitstoot en het energieverbruik is afkomstig van de bouwsector, met name de gebouwde omgeving en de gebruikte bouwmaterialen. Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp voor vrijwel alle bedrijven in de sector, of ze nu actief bezig zijn met duurzaamheid of er ten minste over nadenken.

Meest duurzame bouwbedrijf 2023: De Vries en Verburg Groep

De Cobouw SDG Award, een aanmoedigingsprijs voor de meest duurzame bouwer, is in 2023 toegekend aan de De Vries en Verburg Groep. In samenwerking met Cobouw beoordeelde PwC hoe de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland rapporteren over hun duurzaamheidsdoelen. De Vries en Verburg viel daarbij in het bijzonder op. Hoewel zij, in tegenstelling tot beursgenoteerde ondernemingen, nog niet verplicht is om in haar jaarverslag uitgebreid in te gaan op de duurzaamheidsdoelen, doet zij dit toch.

Duurzame architectenbureaus

Er zijn steeds meer architectenbureaus die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze bureaus werken met innovatieve materialen en technieken om zo energiezuinige en milieuvriendelijke gebouwen te ontwerpen. Daarnaast houden ze rekening met circulaire bouwprincipes. Voorbeelden van duurzame architectenbureaus in Nederland zijn cepezed, EGM en MVRDV.

Duurzame bouwprojecten

Duurzame bouwprojecten richten zich op het minimaliseren van de impact op het milieu en het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Er zijn verschillende manieren om duurzame bouwprojecten te realiseren, zoals het gebruik van duurzame bouwmaterialen en -technieken.

Duurzaamheidskenmerken bouwprojecten

Een manier om aan te tonen dat een bouwproject/object voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden zijn certificeringen zoals BREEAM, LEED of GPR. Daarnaast spelen wetgeving (MPG-score) en keurmerken (bijv. FSC, PEFC) een rol en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van circulaire bouwmethoden, waarbij bouwmaterialen worden hergebruikt. Verder spelen isolatie, groene daken en LED-verlichting een grote rol bij het realiseren van een duurzaam gebouw. Triple glas en een warmtepomp helpen bij het minimaliseren van het energieverbruik en zorgen voor een betere energie-efficiëntie. WTW-systemen en groene gevels dragen bij aan een gezond binnenklimaat.

Bekijk bouwprojecten en filter op duurzaamheidskenmerken

Je kunt de projecten alleen zien als je een abonnement hebt op Bouwberichten. Nog geen abonnement? Probeer het 14 dagen gratis

Circulaire bouwprojecten

Circulaire bouwprojecten in Nederland worden steeds populairder. Waar duurzame bouwprojecten zich richten op het minimaliseren van de impact op het milieu en gezondheid, richten circulaire bouwprojecten zich op het minimaliseren van afval en grondstoffenverspilling door middel van hergebruik en recycling van materialen. Hierdoor wordt afval geminimaliseerd en worden grondstoffen gespaard.

Steeds meer bouwbedrijven in Nederland werken aan circulaire bouwprojecten en er zijn ook verschillende certificeringsprogramma's ontwikkeld om de duurzaamheid van deze projecten te meten.

Bekijk alle circulaire bouwprojecten

Je kunt de projecten alleen zien als je een abonnement hebt op Bouwberichten. Nog geen abonnement? Probeer het 14 dagen gratis

Duurzame woningbouw

Duurzame woningbouw in Nederland is de laatste jaren sterk in opkomst. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan energiezuinig en duurzaam bouwen om de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatdoelstellingen te halen. Een belangrijke trend is het bouwen van nul-op-de-meter woningen, waarbij de woning zelf evenveel energie opwekt als dat er verbruikt wordt. Dit wordt onder andere bereikt door middel van goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van circulaire bouwmaterialen, waardoor er minder afval ontstaat en er meer grondstoffen worden hergebruikt. Een andere ontwikkeling is het bouwen van zogenaamde 'tiny houses', kleine en compacte woningen die weinig energie verbruiken en vaak zelfvoorzienend zijn. Daarnaast zijn er steeds meer initiatieven om bestaande woningen te verduurzamen, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen en het verbeteren van de isolatie.

Alle duurzame woningbouwprojecten bekijken

Opvallend duurzaam woningbouwproject - Ecodorp Allemansland Deurne

Volgend jaar zal ecodorp Allemansland verrijzen aan de Milhezerweg in Deurne, een dorp in de provincie Noord-Brabant. Op een perceel van circa twee hectare zullen 24 houten woningen worden gebouwd met een vloeroppervlakte variërend tussen de 50 en 110 vierkante meter.

Het hart van Allemansland zal gevormd worden door 't Stamhuys, een gemeenschappelijke ruimte waarvan de exacte invulling nog niet bekend is, maar die onder meer een keuken, woonkamer, werkplaats, logeerkamer en wasruimte zal bevatten. Er zullen ook werkplekken worden gecreëerd voor bewoners. Het dorp zal bestaan uit zes verschillende typen huizen en er zal ruimte zijn voor een dierenweide, een gezamenlijke moestuin, een kruidentuin, een speelparadijs en een klein voedselbos.

Bekijk alle details van dit duurzame bouwproject

Je kunt de projecten alleen zien als je een abonnement hebt op Bouwberichten. Nog geen abonnement? Probeer het 14 dagen gratis

Beeld: EkoWood Houses

Duurzame gebouwen

In Nederland zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van duurzame (kantoor)gebouwen. Veel organisaties willen hun pand(en) verduurzamen om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen en om kosten te besparen op energie.

Een belangrijke ontwikkeling is het gebruik van circulaire bouwmaterialen en het ontwerpen van demontabele en herbruikbare gebouwen. Daarnaast worden steeds meer kantoorgebouwen voorzien van groene daken en gevels, zonnepanelen en energiezuinige installaties zoals warmtepompen en WTW-systemen. Een andere trend is het toepassen van slimme technologieën om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen, zoals IoT-sensoren en slimme (led) verlichtingssystemen.

Alle duurzame kantoor bouwprojecten bekijken

Je kunt de projecten alleen zien als je een abonnement hebt op Bouwberichten. Nog geen abonnement? Probeer het 14 dagen gratis

Opvallend duurzaam gebouw - Nieuw gebouw TU Delft als circulair bouwpakket

De TU Delft heeft ambitieuze plannen voor een nieuw universiteitsgebouw dat duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusiviteit uitstraalt. De afdeling Logistiek & Milieu van de universiteit krijgt eveneens een nieuw pand dat voldoet aan circulaire en energieneutrale ambities.

Het nieuwe universiteitsgebouw zal hoofdzakelijk bestaan uit hernieuwbare en hergebruikte materialen en wordt energieneutraal zonder aansluiting op het gasnet. Met behulp van pv-panelen op het dak zal duurzame energie worden opgewekt. Het gebouw zal ook demontabel zijn, waarbij de hoofddraagconstructie, insteekvloeren, dak, gevels en bekleding optimaal losmaakbaar en herbruikbaar zullen zijn, waardoor het een circulair bouwpakket wordt.

Bekijk alle details van dit duurzame bouwproject

Je kunt de projecten alleen zien als je een abonnement hebt op Bouwberichten. Nog geen abonnement? Probeer het 14 dagen gratis

Beeld: cepezed

Duurzame GWW

Duurzaamheid is ook een belangrijk thema in de grond-, weg- en waterbouw (infraprojecten) in Nederland. Zo is er bijvoorbeeld een toenemende vraag naar circulaire oplossingen in de GWW-sector. Dit houdt in dat er meer wordt gekeken naar het hergebruiken van materialen en het sluiten van kringlopen, zodat er zo min mogelijk afval wordt geproduceerd en er minder grondstoffen nodig zijn. Daarnaast wordt er steeds meer ingezet op het verminderen van de CO2-uitstoot bij de aanleg en onderhoud van infrastructuur.

Opdrachtgevers spelen een cruciale rol bij het stimuleren van duurzaamheid in de infrasector. Door het opnemen van duurzaamheidscriteria in hun aanbestedingen, kunnen zij de opdracht gunnen aan de partij die het beste tegemoet komt aan deze duurzame eisen.

Uit een analyse van Tenderned-cijfers door Bouwend Nederland blijkt dat het aantal aanbestedingen in de infrastructuur sector met duurzaamheidscriteria toeneemt. De hoeveelheid duurzame criteria in deze aanbestedingen is in de afgelopen vier jaar verdubbeld. De duurzaamheid van het bouwproces - waaronder de mate waarin opdrachtnemers worden gevraagd om zo min mogelijk schadelijke stoffen uit te stoten gedurende het bouwproces - is daarbij steeds belangrijker geworden.

Alle duurzame GWW bouwprojecten bekijken

Je kunt de projecten alleen zien als je een abonnement hebt op Bouwberichten. Nog geen abonnement? Probeer het 14 dagen gratis

Opvallend duurzaam GWW-bouwproject - Groot onderhoud A12 en A2

Rijkswaterstaat heeft de aanbesteding voor groot onderhoud aan de A2 en A12 in Midden-Nederland gelanceerd, waarbij hogere eisen worden gesteld aan de duurzaamheid van asfaltmengsels volgens de zogeheten 'Koploperaanpak duurzame wegverharding'.

Het project omvat onder meer het vervangen van het asfalt door wegverharding met een geluidsreducerende laag, het vervangen van voegovergangen en het onderhouden van bruggen en viaducten.

Rijkswaterstaat wil de lat voor duurzaam asfalt steeds hoger leggen in aanbestedingen om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Door middel van deze aanpak worden investeringen in duurzame wegverharding lonend gemaakt voor bedrijven. De gunning van het Engineering & Construct-contract wordt eind augustus verwacht en de werkzaamheden moeten eind 2024 worden afgerond.

Bekijk alle duurzame GWW-projecten

Je kunt de projecten alleen zien als je een abonnement hebt op Bouwberichten. Nog geen abonnement? Probeer het 14 dagen gratis

Probeer 14 dagen gratis

Probeer gratis

Probeer 14 dagen gratis. Het is geheel vrijblijvend en stopt automatisch.

Annuleren

Hoe anderen Bouwberichten ervaren

Lees de cases van Velux, Zehnder, DIT Holding en EigenHuis

'50% van onze leads komt binnen via Bouwberichten'

Monique Deckers, Velux

Lees haar verhaal

'Bouwberichten weet precies wat er waar gebouwd wordt'

Mark Kremers, Zehnder

Lees zijn verhaal

'Ik download projecten waarvan ik denk dat ze interessant zijn. En sales zoekt daar vervolgens contact mee. Het is heel simpel, maar het werkt'

Jackeline Kersing, DIT Holding

Lees haar verhaal

'Ik zie Bouwberichten als een prima leadgenerator'

Rolph Voesenek, Eigenhuis Projecten

Lees zijn verhaal

Meer weten?

Wil je vrijblijvend met één van onze adviseurs van gedachten wisselen? Dat kan. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van Bouwberichten. Neem contact op met Marianne of laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met jou op.

Marianne Smit

Laat je terugbellen

Hallo, mijn naam is . Ik werk bij als . Je kunt mij bereiken via of bellen op .