MENU

Op zoek naar kansrijke bouwprojecten in de utiliteitsbouw? Met Bouwberichten heb je continue inzicht in verkoopkansen

Utiliteitsbouw in Nederland

Met Bouwberichten heb je continue een actueel inzicht in nieuwe, lopende en gerealiseerde utiliteitsbouwprojecten in Nederland en Vlaanderen. Met onze tooling vind je eenvoudig de utiliteitsbouwbedrijven- en projecten die aan jouw wensen en eisen voldoen.

 • Zoek in meer dan 400.000 bouwprojecten
 • Vind actuele informatie over utiliteitsprojecten
 • Vind kansrijke leads voor jouw product of dienst
 • Vergroot je leadfunnel en omzet
 • Probeer 14 dagen gratis, zonder verplichtingen

Bekijk hoe het werkt

Probeer 14 dagen gratis

Probeer gratis

Probeer 14 dagen gratis. Het is geheel vrijblijvend en stopt automatisch.

Annuleren

Vind kansrijke projecten in de utiliteitsbouw

Utiliteitsbouw is een verzamelnaam voor gebouwen die geen woonbestemming hebben. Of, zoals sommige mensen zeggen: ‘gebouwen met een openbaar karakter’. Dat kunnen scholen zijn, fabrieken, kantoorgebouwen, ziekenhuizen, vakantieparken, horecapanden, etc.

Met Bouwberichten vind je vrijwel alle projecten in de utiliteitsbouw in Nederland. Bij elk utiliteitsbouwproject zie je direct alle relevante informatie zoals: beschrijving van het project, projectkenmerken, fase, raming, gebouwspecificaties, betrokken organisaties en nog veel meer.

Probeer Bouwberichten 14 dagen gratis

Kengetallen utiliteitsbouw Nederland

Het derde kwartaal van 2022 brengt voor utiliteitsbouwers minder goed nieuws. Er zijn 14% minder vergunningen afgegeven voor de bouw (nieuwbouw en verbouw) van bedrijfsgebouwen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. In geld gemeten is er 11 procent minder werk in aantocht.

De utiliteitsnieuwbouw herstelde zich in 2021 nog krachtig met een groei van 7% na de stevige krimp in 2020, bleek eerder dit jaar uit gegevens van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Bekijk ook de relevante ontwikkelingen en projecten in de verschillende utiliteitsbouw-rubrieken: gezondheidszorg, onderwijs, kantoren, logistiek, horeca en recreatie en winkels en parkeren.

Probeer Bouwberichten gratis en ontdek verkoopkansen

Bouwprojecten zorg

De vergrijzing stijgt de komende jaren. Het aantal 75-plussers zal tot 2050 verdubbelen. Hoewel de vergrijzing een landelijk fenomeen is, verschilt het effect per regio. De gevolgen zijn het grootst aan de randen van het land, waar de zorg nu al onder druk staat. Dat heeft duidelijke gevolgen op de leefbaarheid van die gebieden.

Insights voor de bouw

 • De bevolkingsgroei en vergrijzing zorgen voor een toenemende vraag naar zorg.
 • Er zijn ongeveer een half miljoen seniorenwoningen nodig tot 2050, in diverse prijsklassen.
 • Cure verschuift steeds meer van ziekenhuizen naar medische centra in de eerste lijn.
 • Er is behoefte aan meer woonzorgconcepten die tussen een zelfstandige woning en een verpleeghuis in zitten.

Ontdek kansen in de zorg voor jouw organisatie

Bouwprojecten onderwijs

In de utiliteitsbouw voor onderwijs staan veel projecten in de planning. Er staan vooral grote projecten op stapel, met name in het primair onderwijs. Momenteel zijn er 890 lopende bouwprojecten in de onderwijssector. Ruim een derde (316) hiervan is nu in de ontwerpfase. 252 projecten zijn momenteel in uitvoering. De ambitie van het kabinet om het onderwijsvastgoed in 2050 klimaatneutraal te krijgen, is een grote opgave. Vooral in het primair en voortgezet onderwijs moet er veel gebeuren om deze ambitie te halen.

Insights voor de bouw

 • In 2050 moet de onderwijssector 95% CO2 gereduceerd hebben.
 • In het funderend onderwijs is gas op dit moment de belangrijkste energiebron. Het hoger onderwijs is voor een groot gedeelte al geswitcht naar alternatieve energiebronnen zoals stadsverwarming.
 • Het MBO, HBO en WO zijn over het algemeen al verder met energiemaatregelen dan het funderend onderwijs. Dit heeft er o.a. mee te maken dat zij hun budget zelf kunnen toewijzen en investeren.

Ontdek kansen in het onderwijs voor jouw organisatie

Bouwprojecten kantoren

De kantorenmarkt heeft twee gezichten. Op sommige plekken is er veel vraag en dus weinig leegstand en op andere plekken is de leegstand een hardnekkig probleem. Nieuwe of gerenoveerde kantoorruimte is vooral gepland in grote tot zeer grote bouwprojecten van kantoren in de grote steden. Momenteel zijn er een kleine duizend gebouwen in aanbouw of verbouwing waarin kantoorruimte is gepland.

Insights voor de bouw

 • Amsterdam heeft verreweg de grootste voorraad kantoren met 8,7 miljoen vierkante meter.
 • Ongeveer de helft van de kantoren is gebouwd na 1990.
 • Hybride werken stelt nieuwe eisen: ontmoetingsruimtes én afgezonderde werkplekken zijn in trek.
 • Het belang van een goed binnenklimaat neemt toe.
 • Het belang van een prettige uitstraling neemt toe.

Ontdek kansen in de kantorenmarkt voor jouw organisatie

Bouwprojecten logistiek

De logistiek is een bloeiende sector, onder andere dankzij de flinke groei van online winkelen. De toenemende vraag naar op- en overslagslagruimte stuwt de bouw van warehouses en distributiecentra. Er zijn nu 348 lopende bouwprojecten in de logistieke sector. Ruim de helft (190) daarvan is in uitvoering, en de rest is in de ontwerp- of gunningsfase. Een klein aantal bevindt zich nog in de vroegste bouwfases.

Kansen voor de bouw

 • De as Rotterdam-Venlo is nog steeds het populairst voor mega-distributiecentra, maar experts verwachten een verschuiving richting het noorden.
 • XXL-distributiecentra moeten een duidelijke toegevoegde waarde voor de omgeving bieden, zowel qua uitstraling als extra werkgelegenheid.
 • In gebieden waar de grond schaars is, wordt er eerder gebouwd voor wonen dan voor logistiek. België en Duitsland worden daardoor ook als uitwijkmogelijkheden gezien.

Ontdek kansen in de logistiek voor jouw bedrijf

Bouwprojecten horeca en recreatie

Activiteiten in de utiliteitsbouw voor horeca betreffen met name restaurants. Indien er hotels worden gebouwd, gebeurt dat in bijna de helft van de gevallen in de Randstad.

Er lopen op dit moment een ongeveer 700 bouwprojecten in de horeca. Dat betreft hotels, restaurants of cafés. Bouwprojecten in de horeca zijn vaak onderdeel van een groter bouwproject, met bijvoorbeeld woningen of kantoren. Voor bouwprojecten waarin horeca is opgenomen gaat het om een totale oppervlakte van 11,4 miljoen vierkante meter. Van deze projecten is ongeveer een derde in uitvoering en twee derde in de voorbereidingsfase.

Insights voor de bouw

 • De meeste bouwprojecten zijn restaurants, gevolgd door cafés en hotels (dat geldt voor alle provincies).
 • Het aantal bouwprojecten van hotels in Noord- en Zuid-Holland (90) is bijna net zoveel als de overige provincies bij elkaar opgeteld (105).
 • Het gebruik van ledverlichting in horecaprojecten is sterk toegenomen in de laatste jaren.

Ontdek kansen in de horeca voor jouw bedrijf

Bouwprojecten winkels en parkeren

Het aantal fysieke winkels in Nederland neemt al jaren af, terwijl het aantal webwinkels stijgt. Cijfers van het CBS laten zien dat er in 2017 nog 94.000 fysieke winkels waren, waar dat er in 2022 nog maar 83.000 zijn.

In de komende jaren wordt ruim 7 miljoen vierkante meter retailvastgoed ge- of verbouwd en daarmee is de pijplijn goed gevuld. Met name in Zuid- en Noord-Holland gaat er de komende jaren veel gebouwd worden. Binnen de retail is verduurzaming een groeiende markt. Binnen retailprojecten zijn LED-verlichting en zonne-energie de meest voorkomende duurzaamheidsmaatregelen.

Insights voor de bouw

 • De totale winkelvoorraad daalt en de winkelvoorraad in non-foodwinkels is bijna twee keer zo groot als in food.
 • Het aantal retailmeters in non-food daalt harder dan in food.
 • Winkels worden gemiddeld groter.
 • Het aandeel van online in de detailhandel groeit stevig door, dat is onder andere te zien in de levensmiddelensector.
 • Duurzaamheid wordt belangrijker, LED-verlichting en zonne-energie wordt steeds vaker toegepast.

Ontdek kansen in de retailmarkt voor jouw organisatie

Grote bouwprojecten Nederland

Cobouw50 Projecten is een initiatief van Cobouw. De lijst toont op basis van de ramingskosten en bruto vloeroppervlakte de 50 grootste projecten die in 2021 zijn opgeleverd. De volledige lijst met de top 50 projecten is samengesteld op basis van data van Cobouw Bouwberichten. Alleen projecten die vermeld staan in de database van Bouwberichten zijn opgenomen in het overzicht. De top 5:

 1. Air Separation Unit (Cordeel Nederland)
 2. Tower Ten (Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling)
 3. Booking.com (Züblin Nederland)
 4. The Roofs (J.P. van Eesteren/Besix)
 5. De Zalmhaven (BAM Bouw & Techniek Grote projecten)

Bekijk de volledige lijst

Probeer 14 dagen gratis

Probeer gratis

Probeer 14 dagen gratis. Het is geheel vrijblijvend en stopt automatisch.

Annuleren

Hoe anderen Bouwberichten ervaren

Lees de cases van Velux, Zehnder, FAAC en EigenHuis

'50% van onze leads komt binnen via Bouwberichten'

Monique Deckers, Velux

Lees haar verhaal

'Bouwberichten weet precies wat er waar gebouwd wordt'

Mark Kremers, Zehnder

Lees zijn verhaal

'Wij zetten Bouwberichten al 15 jaar in als leadgenerator'

Marja Steenbeek, Faac Automatische deuren

Lees haar verhaal

'Ik zie Bouwberichten als een prima leadgenerator'

Rolph Voesenek, Eigenhuis Projecten

Lees zijn verhaal

Meer weten?

Wil je vrijblijvend met één van onze adviseurs van gedachten wisselen? Dat kan. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van Bouwberichten. Neem contact op met Marianne of laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met jou op.

Marianne Smit

Laat je terugbellen

Hallo, mijn naam is . Ik werk bij als . Je kunt mij bereiken via of bellen op .