Blockchain is momenteel een van de grootste technologische beloftes. Een hype die overwaait? Wellicht, maar feit is wel dat er al veel initiatieven zijn gestart met blockchain als drijvende kracht. Wij vroegen ons af of dat ook geldt voor de bouw en kwamen tot twee interessante ontwikkelingen. In dit artikel delen we ze met je.


Blockchain in een notendop
In de kern is blockchain niet meer dan een open database waar informatie in is opgeslagen. Overeenkomsten, transacties: blockchain automatiseert het allemaal. Veilig, snel en zonder tussenkomst van een derde partij. De voordelen zijn veelbelovend en lijken volgens veel deskundigen een grotere maatschappelijke impact te hebben dan het internet. Wat die belofte precies is? Minder fraude, meer efficiëntie in bedrijfsprocessen en aanzienlijke kostenbesparingen.

Ontwikkeling 1: meer transparantie in de toevoerketen
Een eerste voorbeeld van blockchaintechnologie die de bouwsector mogelijk verandert, is de startup Provenance. Zij zijn in staat om met blockchaintechnologie ‘de weg van een product’ op alle mogelijke manieren inzichtelijk te maken. Wie, waar en wanneer: dat zijn de vragen die Provenance in de basis beantwoordt. Een vergelijkbaar voorbeeld is de blockchainoplossing van Maersk en IBM die eind dit jaar live gaat: TradeLens. Wat het onder andere oplevert, is een snellere verscheping van materialen en een aanzienlijke besparing van kosten. Maar op welke manier dragen deze oplossingen nou concreet iets bij aan de gehele bouwsector?

Meer vertrouwen en een betere concurrentiepositie
Het grootste voordeel van initiatieven zoals Provenance en TradeLens is dat het vertrouwen in leveranciers – en daarmee dus ook in je merk – van bouwmaterialen groter wordt. Je weet precies waar je bouwmaterialen zijn, wat hun conditie is en wanneer ze worden geleverd. De snellere levering van je bouwmaterialen zorgt bovendien voor een sterkere concurrentiepositie. Allemaal zekerheden die weer voor een bouwplanning zorgen die efficiënter en minder kwetsbaar is. Bovendien worden op deze manier ook de bouwproceskosten verlaagd. Een win-winsituatie dus voor de gehele bouwsector.

Ontwikkeling 2: smart contracts hebben de toekomst
Een ander interessant initiatief in deze relatief jonge markt is het Nederlandse Muxe.online. Dit platform maakt tussenpartijen zoals makelaars, Werkspot.nl en Funda.nl overbodig. Kopers van een huis hebben deze nu nog nodig, bijvoorbeeld voor de toetsing van de kredietwaardigheid. Bij dit soort processen komt echter heel wat papierwerk kijken dat heel veel tijd en geld kost. Muxe.online is erin geslaagd om dit papierwerk te omzeilen door middel van smart contracts, overeenkomsten die zichzelf (!) kunnen handhaven. En inderdaad: allemaal aangedreven door blockchaintechnologie.

Maar het gaat nog verder: zoek je nog naar een aannemer voor een bouwproject in Duitsland of Singapore en wil je snel stappen zetten? Muxe.online zoekt de juiste – en vooral meest betrouwbare – contacten én regelt razendsnel alle benodigde overeenkomsten voor je. Heb je als bouwmanager alleen behoefte aan een contractgenerator en die documentatie ook nog eens veilig voor je opslaat? Dan zou je eens kunnen kijken naar het Nederlandse bedrijf Jipchain.

Snellere bouwprocessen dankzij smart contracts
Het aantal bedrijven dat met blockchain bezig is en invloed gaat hebben op de bouwsector zal ongetwijfeld de komende jaren nog toenemen. De vastgoedwereld lijkt al om, tot nu toe voornamelijk als investeringsfonds of crowdfundingplatform. Nieuwsgierig? Kijk voor de aardigheid eens naar Blandlord, Yourfund en Dominium. Voor wat betreft de bouw lijkt de technologie zich voor het grootste deel in een experimentele fase te bevinden. Duidelijk is wel dat vooral smart contracts bouwprocessen in de toekomst versnellen, vereenvoudigen en betrouwbaarder maken. Wat dit concreet betekent voor bijvoorbeeld aannemers? We zullen het waarschijnlijk sneller weten dan je nu verwacht…

Hoe schat jij de invloed van blockchaintechnologie op de bouwsector in? Of ben jij als professional al bezig met blockchain? Laat het ons weten!

 

 

 

 

 

 

 

Sander Voortman
Open Up communicatie